Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Рослинне молоко: види та користь

13 Листопада 2023

Рослинне або альтернативне молоко багато в чому схоже на традиційне коровʼяче, проте в ньому немає лактози, казеїну, холестерину та жирів тваринного походження. Більшість видів рослинного молока є низькокалорійними та мають не менше корисних властивостей, ніж коров’яче чи козяче. То яке молоко корисне?

set-of-milk-bottles-and-glasses-with-oatmeal-and-almonds_23-2148356819 (1).jpg

Користь рослинного молока

Альтернативні види молока мають наступні корисні властивості:

1. Містять багато вітамінів В, які покращують стан нервової системи, допомагають позбутися безсоння та хронічної втоми.

2. Завдяки вмісту вітамінів Е та Н, а також цілій низці корисних мікроелементів (міді, кальцію, цинку, калію, заліза, кремнію та інших) рослинне молоко корисне для нігтів, волосся та шкіри. Наприклад, мигдальне молоко запобігає старінню шкіри, а кунжутне зміцнює волосся та нігті.

3. У гречаному молоці міститься пробіотик інулін, який сприяє розвитку корисної кишкової мікрофлори.

4. Конопляне молоко поповнює запаси вітаміну D, що особливо актуально прохолодної пори року.

5. Завдяки великому вмісту вітамінів та мінералів рослинне молоко допомагає зміцнити серце, судини та кістки, зменшити рівень шкідливого холестерину, покращити кровообіг.

Популярні види рослинного молока

Серед найбільш корисних та популярних видів рослинного молока можна виділити наступні:

1. Соєве рослинне молоко — це один із найбільш поширених видів альтернативного молока, що має нейтральний смак та універсально підходить для приготування кулінарних страв. Соєвий різновид напою багатий на рослинні білки — безпечні та легкі для засвоєння. Він містить мало жирів і зовсім не містить холестерину.

2. Рисове — не таке поширене, як соєве, проте кількість його шанувальників збільшується з кожним роком. Виготовляється з меленого рису, води та рослинної олії. Відзначається нейтральним, трошки солодкуватим смаком та високим рівнем вуглеводів. Стане чудовою альтернативою для людей, які не переносять лактозу й глютен або мають алергію на горіхи чи сою.

milk-in-different-types-of-glasses-and-cereals_23-2147987748.jpg

3. Кокосове — має ніжну текстуру та солодкуватий смак; містить рослинні жири, які легко засвоюються, та 24 види цінних амінокислот. Молоко готують із кокосової м’якоті, перемелюючи та розбавляючи водою. Завдяки грубуватим рослинним волокнам продукт покращує перистальтику, а високий вміст лауринової кислоти зміцнює імунітет. У кокосовому молоці мало калорій та багато речовин-антиоксидантів, що дуже корисно для фігури та зовнішнього вигляду. Регулярне вживання продукту покращує метаболізм, зміцнює нервову систему, нормалізує гормональний фон.

4. Вівсяне — найбільш популярна альтернатива коров’ячому молоку, яку подають у більшості сучасних кав’ярень. Якщо у вас запитають, яке рослинне молоко корисніше, можете сміливо називати вівсяне, адже воно містить найбільше вітамінів та мінералів, а до того ж має вишуканий вершковий смак. У цьому продукті багато білків та клітковини, а готують його без жодних добавок — із натурального вівса, води та морської солі.

5. Мигдальне — містить удвічі більше кальцію, ніж традиційне коров’яче молоко. До того ж, випиваючи склянку такого напою, ви задовольняєте добову потребу організму у вітаміні Е. У мигдальному молоці містяться й інші корисні речовини: вітаміни А, В та С, магній, цинк, калій та мідь. Регулярне вживання напою дозволяє зміцнити м’язи та кістки, покращити кровообіг, нормалізувати нервову систему, поліпшити стан шкіри й волосся.

Недоліки й протипоказання

Варто зазначити, що рослинне молоко не може повністю замінити коров’яче, оскільки не містить тваринних білків, що необхідні для повноцінного засвоєння кальцію.

side-view-milk-carafe-with-bowl-of-almonds-and-bottle-of-milk-on-white-wooden-and-piece-of-sack-background-horizontal_176474-4682.jpg

Далеко не всі види рослинного молока можна назвати дієтичними. Наприклад, кокосове має дуже високий відсоток жирності — 24%. Для порівняння жирність коров’ячого молока зазвичай становить 2,7–3,5%.

Горіхове молоко протипоказане людям, схильним до алергії, оскільки будь-які горіхи є потужними алергенами.

Не завжди рослинне молоко виготовляється без добавок. Деякі виробники додають у нього рослинні олії, цукор, емульгатори, консерванти, стабілізатори. В результаті виходить не дієтичний, а калорійний десертний продукт, який може призводити до підвищення маси тіла.

На що звернути увагу при виборі

Вибираючи рослинне молоко, дуже важливо читати всю інформацію, зазначену на упаковці:

1. Якщо у продукті міститься цукор чи якісь підозрілі домішки, краще звернути увагу на молоко іншої фірми або приготувати його самостійно вдома.

2. Рослинне молоко, у складі якого є лецитин, можна спокійно брати, адже ця добавка є натуральною та корисною (зміцнює нервову систему та нормалізує роботу печінки).

3. Якщо у продукту є сертифікат bio/organic, то всі інгредієнти натуральні та не мають шкідливих домішок.

Як зробити в домашніх умовах?

Яке молоко найкраще серед рослинних видів? Все залежить від ваших смаків та побажань, а також від складу та якості продукту. Сьогодні можна купити рослинне молоко в магазині в готовому вигляді, але значно корисніше приготувати його самостійно. Готовий магазинний продукт часто містить поліпшувачі смаку та інші добавки, які зменшують його корисність, а іноді навіть шкодять. Якщо обирати серед магазинного продукту, краще зупинитися на кокосовому, зазвичай в ньому дуже мало сторонніх добавок.

soy-milk-soy-food-and-beverage-products-food-nutrition-concept_1150-26335.jpg

Аби бути впевненим у корисності рослинного молока, його можна приготувати вдома у три етапи: замочити сировину у воді, подрібнити за допомогою блендера, профільтрувати. Пропонуємо рецепти приготування альтернативного молока із кокосової стружки та зерняток маку.

Молоко з кокосової стружки

На 50 грамів кокосової стружки вам знадобиться 1 літр чистої води. Промиту стружку залийте водою, а потім перебивайте блендером протягом 5 хвилин. Процідіть напій і додайте трохи меду.

Макове альтернативне молоко

Візьміть 100 грамів маку та 1 літр води. Промиті зернятка маку залийте водою на дві години. Злийте з маку рідину, а потім залийте знову 1 літром чистої води. Перебивайте мак із водою невеликими порціями, кожну по 5 хвилин. Після проціджування підсолодіть макове молоко натуральним медом.