Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Який чай корисніший: чорний чи зелений?

14 Червня 2023

Чайна культура в тій чи іншій формі є у кожного народу. Для напоїв заведено заварювати найрізноманітніші трави, але найпопулярнішим варіантом залишається листя чагарнику камелії китайської. Це той самий добре знайомий нам чай. Відтінок сушеної сировини та готового напою залежить від ступеня ферментації листя. Дискусії про те, який чай корисніший чорний чи зелений, тривають уже не перше століття. Спробуємо розібратися, де ж лежить істина!

pouring-tea-from-teapot-into-glass_318269-28.jpg

Різниця між зеленим і чорним чаєм

Зелений і чорний чай різницю мають лише в способі обробки сировини, саме листя збирають з однієї й тієї ж рослини. Процес ферментації (окислення) надає продукту темного відтінку, більш насиченого букета з терпкими нотками. Це і є чорний чай. Якщо врожай просто висушують і злегка обсмажують, листя зберігає свій колір, а сам напій виходить світлим, з ніжним смаком. Так виробляють зелений чай.

   Як діє чорний чай

Ферментація збільшує концентрацію дубильних речовин, танінів і алкалоїдів. Якщо говорити про те, чим відрізняється чорний чай від зеленого, варто згадати про більш високий вміст кофеїну (до 80 мг на чашку), виразний терпкуватий смак. Завдяки цьому напій має м'яку збадьорливу і протимікробну дію, стимулює травлення і регенеративні процеси, підтримує кишкову мікрофлору.

   Як діє зелений чай

Говорячи про те, чим зелений чай кращий за чорний, варто згадати більш високий вміст вітамінів С і Е. Завдяки цьому напій чинить більш виражену антиоксидантну дію. Концентрація кофеїну в напої нижча (до 45 мг на чашку), тому його можна споживати у вечірній час, якщо немає проблем зі сном, які вже вкоренилися.

Різновиди чаїв

Вирішити, який чай кращий, чорний чи зелений, непросто. Головним чином тому, що існує безліч різновидів напою кожного типу. Колірна палітра чаїв не обмежується чорним (у Китаї його називають червоним) і зеленим. Крім них існують білі та жовті чаї, улуни і пуери — вони різняться ступенем ферментації, а також пропорціями бруньок і листя.

Смак напою також залежить від сорту (підвиду) камелії і кліматичних умов її культивації. Популярні китайські, індійські та японські чаї.

Види чорного чаю

Відповісти на запитання, який чай підвищує тиск чорний чи зелений, можна однозначно — чорний. Але він буває дуже різним на смак і за форматом. Найпопулярнішими залишаються розсипні байхові та пакетовані види. Деякі типи чорного чаю продаються у вигляді розчинних гранул або пресованих плиток. До найвідоміших різновидів належать «Ерл Грей», Юньнань, Кімун, ассамський і цейлонський чаї.

morning-tea-on-the-table_93675-8869.jpg

Види зеленого чаю

Часто в суперечці чорний чай vs зелений чай перемагає останній. На смак настою впливає спосіб обробки листя і навіть тип його скручування! Найпопулярнішими різновидами залишаються Ганпаудер (Порох, Люй Чжу), Сенча, Кудін, Бай Мао Хоу, Матча.

Користь і шкода

Багатьох цікавить питання, який чай шкідливіший — чорний чи зелений. Насправді негативний вплив обох видів залежить тільки від концентрації напою та обсягів його споживання. Спочатку чай використовувався в традиційній медицині Сходу як ліки від маси фізичних і психологічних недуг. Негативні ефекти зазвичай проявляються при вживанні занадто міцного напою. Чай невеликої концентрації дозволяється навіть у разі вагітності, лактації, наявності хронічних захворювань.

При цьому дорослим рекомендується обмежитися 4–5 чашками на день. Ще одна важлива рекомендація, яка стосується будь-якої їжі та напоїв — споживати їх не надто гарячими. Чай температурою понад 50 градусів з часом негативно впливає на кровоносні судини носоглотки, сприяє утворенню ерозій і навіть раку стравоходу.

Чорний чай і його властивості

Щоб відповісти на запитання, чорний чай шкідливий чи корисний, необхідно взяти до уваги кількість споживаного напою і наявність протипоказань. На середньостатистичного споживача такий продукт більшою мірою впливає позитивно:

  • Зміцнення серцево-судинної системи. Регулярне чаювання слугує профілактикою інсульту та інфаркту.
  • Бадьорість і гарне самопочуття. Дубильні речовини та кофеїн допомагають підтримувати високий рівень уваги, стимулюють активність мозку.
  • Захист підшлункової залози. Вирішуючи для себе, який чай корисніший, зважайте на те, що напій із ферментованого листя знижує ризик виникнення цукрового діабету.
  • Профілактика онкологічних захворювань. Досить високий вміст поліфенолів пригнічує розвиток пухлин.
  • food-photography-of-green-tea-and-herbs_476780-375.jpg

    Однак якщо вживати дуже концентрований напій або просто пити його без жодної міри, можна зіткнутися з негативними ефектами. Наприклад, міцний чорний чай підвищує кислотність шлункового соку, провокуючи печію або загострення хронічних захворювань ШКТ. Також любителі концентрованого напою можуть відчути безсоння, дратівливість та інші "принади" передозування кофеїном. Зверніть увагу на сечогінний ефект — він недоречний за деяких захворювань.

    Надмірне споживання напою з роками може призвести до остеопорозу або анемії, оскільки порушується нормальне засвоєння потрібних організму речовин. Наприклад, у The New England Journal of Medicine було опубліковано історію жінки, яка втратила всі зуби і почала страждати від підвищеної ламкості кісток через чорний чай. Щоправда, на це пішло 15 років зловживання напоєм, завареним одночасно із сотні пакетиків. За адекватного ставлення до власного раціону такого не відбувається.

    Зелений чай і його властивості

    Щоб визначити, зелений чай корисний чи шкідливий, варто розглянути всі можливі наслідки його споживання. Почнемо з переваг:

  • Антиоксидантна дія. Напій сприяє нормалізації відновлювально-окислювальних процесів в організмі, покращуючи самопочуття і зовнішній вигляд.
  • ¬¬ Допомога в схудненні. Зелений чай допомагає нормалізувати обмін речовин і швидше позбутися зайвих кілограмів, сприяє зниженню апетиту.
  • Профілактика депресії. За регулярного вживання напій покращує настрій, а низький рівень кофеїну перешкоджає перезбудженню нервової системи.
  • Захист серцево-судинної системи. Зелений чай знижує рівень холестерину в крові, сповільнюючи або повністю запобігаючи (залежно від харчування) утворенню бляшок усередині судин.
  • tea-leaves-and-tools_23-2148170729.jpg

    Відсутність ферментації означає високий вміст у листі природних поліфенолів, які при надмірному споживанні напою негативно впливають на стан печінки. Також може порушуватися засвоєння фолієвої кислоти, що під час вагітності підвищує ризики для дитини. Враховуйте, коли краще пити зелений чай: оскільки напій має деяку сечогінну дію, останню за день чашку рекомендується випивати за 3–4 години до сну.

    Кому варто вибрати чорний чай

    Відповідь на запитання, який чай тонізує, чорний чи зелений, може бути тільки одна — звісно ж чорний. За ефект бадьорості відповідає кофеїн, якого у ферментованому листі приблизно вдвічі більше. Такий напій варто обирати тим, хто любить легку терпкість і ледь вловну гіркоту в гарячих напоях. Чорний чай чудово зігріває в холоди, підвищує кров'яний тиск (хоча й не так сильно, як кава), допомагає підбадьоритися без перезбудження нервової системи.

    Кому варто вибрати зелений чай

    Цей напій підійде тим, хто розібрався, чим відрізняється смак зеленого чаю від чорного, і зробив вибір на користь м'якшого варіанта. Багатьом смак світлого настою здається більш різноманітним, адже в спеціалізованих магазинах представлено десятки сортів з різних країн Азії. Зелений чай також рекомендований тим, хто хоче знизити споживання кофеїну, прискорити метаболізм, швидко поповнити запас сил.