Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Як роблять газовану воду?

10 Вересня 2024

Багато хто віддає перевагу газованій воді в спекотну пору року, завдяки її прохолодному і збуджувальному ефекту. Як і чим газують воду — розберемо далі в статті.

soda-with-ice-macro-shot_53876-176775.jpg

Виробництво газованої води

Вода може бути насичена бульбашками вуглекислого газу природним або штучним способом. Як зробити газовану воду? Для цього знадобиться проста очищена або мінеральна вода з підземних джерел. Газація проводиться такими способами:

1. Механічним. Знадобляться спеціальні апарати (сифони, сатуратори), які насичують воду газом. Процес здійснюється під підвищеним тиском. Важливою умовою є попереднє виведення з води всього повітря. Тільки після цього вводять діоксид вуглецю в обмеженій кількості (до 10 г на 1 л).

2. Хімічним. Газація здійснюється завдяки хімічному процесу бродіння, який з'являється під час взаємодії питної соди та кислоти.

А як газують воду в промислових масштабах? Використовуються сатуратори, підключені до ємності з СО2. Воду обов'язково охолоджують для підвищення розчинності вуглекислоти.

Як роблять газовану воду: додавання СО2

Як основа прекрасно підходить природна мінеральна вода. Найчастіше для газування застосовують вуглекислий газ СО2.

Науково доведено, що вуглекислий газ абсолютно нешкідливий. Крім того, він має такі важливі переваги:

  • підвищення терміну зберігання одержуваного напою (СО2 відмінний природний консервант);
  • поліпшення запаху і смаку напою.
  • Позитивно позначається додавання вуглекислого газу в природні мінеральні води, які мають не дуже приємні органолептичні властивості. Проте смак одержуваного газованого напою істотно поліпшується.

    Класифікація газованих вод

    Класифікація питних та мінеральних вод за ступенем насичення СО2 різна.

    Мінеральні води:

  • сильногазована (вміст СО2 становить 0,4 % та більше);
  • слабогазована (вміст СО2 становить від 0,2 — 0,4%);
  • негазована.
  • crowded-bubble-background-underwater_23-2148227221.jpg

    Принцип роботи сатуратора або сифона для води

    Простий пристрій для газації води складається з таких елементів:

  • сифона для рівномірного виділення в рідину СО2;
  • невеликих змінних балончиків з газом;
  • місткості для води з металу, пластику або скла.
  • Використовувати сатуратор досить просто. Рідину наливають у спеціальну місткість і накручують на неї сатуратор, відкрутивши захисний клапан у верхній частині сифона. Потім у цьому місці обережно вкручують балончик із газом. Важливо, щоб голка з сифона правильно пробила балон і CO2 почав надходити у воду. Налити воду можна, натиснувши на кнопку або затиснувши важіль. У домашніх умовах за допомогою сатуратора готують різноманітні солодкі напої, наприклад, тархун або мохіто. Для великих компаній класичні пристрої не підходять. Слід обирати спеціальний сатуратор із великим балоном вуглекислого газу.

    glass-water-macro-shot_53876-30494.jpg

    Як зробити воду газованою вдома

    Є кілька реальних та ефективних способів, як газувати воду самостійно. Популярність мають такі варіанти, які до того ж є безпечними:

    1. Газація за допомогою побутового сатуратора. Питну воду заливають у пляшку пристрою, прокачують його й чекають слабкої газації. Для отримання солодкої газованої води використовують ароматизатори.

    2. Готування содової. Як основу використовують заварений і охолоджений до кімнатної температури чай або настій трав. До отриманого настою додають цукор, сік лимона, соду й ретельно перемішують. Після цього рідину розподіляють по пляшках, закривають їх і залишають у теплі. Повністю остигла содова готова до вживання.

    3. Використання дріжджів. Для отримання позитивного результату необхідно обов'язково підготувати контейнер, який дуже щільно закривається. Підготовлений розчин дріжджів додають у воду для виділення вуглекислого газу. Після цього надійно закривають контейнер і очікують деякий час. Відкривати кришку потрібно обережно, поступово знімаючи надлишковий тиск.

    Також у продажі представлені спеціальні компактні сатуратори, які називають сифонами. Їх широко застосовують як у домашніх умовах, так і в закладах, у яких подають мінеральну та солодку газовану воду.