Кава — це один із найпопулярніших напоїв у світі. Вона відома з XV століття і зустрічається в багатьох культурах. Мабуть найпоширеніший спосіб приготування кави — у турці. Багато хто робить це неправильно.
Пропонуємо розібратися як варити каву в турці за всіма канонами, щоб отримати той самий ароматний бадьорий напій.
Що необхідно для приготування кави?
Головний атрибут кави по-турецьки — безпосередньо турка. Її також називають ібрик, джезве, чезве — це традиційний посуд для заварювання цього напою, особливо популярний у країнах Близького Сходу та Східної Європи.
Турка має вузьке дно, верх, що розширюється, і довгу ручку. Вона зазвичай виготовляється з міді, нержавіючої сталі або алюмінію. Зараз на прилавках можна знайти керамічні та глиняні джезве.
Для приготування заварної кави важливо використовувати чисту та холодну воду. Рекомендуємо зупинитися на воді Аляска, яка підходить для приготування кави та не впливає на її смак. Залежно від рецепта, за яким ви будете варити каву в турці, можуть знадобитися: цукор, кориця, кардамон тощо.
Яка кава підійде для варіння в турці?
Звичайно, основний інгредієнт — це кавові зерна. Традиційно для цього способу приготування використовують арабіку. Однак однозначної думки щодо правильного сорту немає. Тому можна варити і з робусти.
Ключову роль відіграє помел — для заварювання в турці використовують екстрадрібний. Це практично кавовий пил. Ідеальний варіант — свіжозмелені зерна. Вони додадуть напою яскравого і насиченого аромату.
Як приготувати каву в турці?
Механізм приготування в турці досить простий. Однак існує кілька варіацій. Це пов'язано з тим, що цей спосіб варіння популярний у багатьох культурах.
Кава в турці: як варити традиційно
Для приготування класичного рецепта по-турецьки візьміть:
Для початку відміряйте інгредієнти: зазвичай використовується 1 чайна ложка свіжомелених зерен на 1 чашку (близько 150 мл) води. Сіль і цукор додайте за смаком.
Поставте джезві на середній вогонь і спостерігайте за процесом. При цьому не залишайте її без нагляду, оскільки напій може швидко спінитися і почати виливатися з турки.
Коли рідина почне підніматися й утворювати пінку (звану "каймак"), зніміть турку з плити. Зачекайте кілька секунд, щоб піна устаканилася, а потім поставте турку назад на вогонь. Повторіть цей крок ще 1–2 рази.
Коли напій готовий, акуратно розлийте його в чашки, намагаючись не перемішувати осад на дні джезви.
Як готувати каву в турці по-арабськи
Рецепт варіння цього напою в арабській культурі дещо відрізняється від традиційного:
Готовий напій налийте в попередньо прогріту чашку.
Заварна кава — приготування з молоком
У країнах Східної Європи цей напій заведено пити з молоком. Одні люди додають його вже після варіння. Інші — варять безпосередньо на молоці. Пропонуємо розглянути другий варіант.
Для нього знадобляться тільки свіжомелені зерна та молоко (за бажанням, цукор). Пропорції стандартні — чайна ложка на 150 мл рідини. Змішайте інгредієнти в турці та поставте на вогонь. Слідкуйте, щоб молоко не закипіло. Дочекайтеся піни і знімайте турку з плити.
Підсумки
Варити каву в турці досить просто. Запорука успіху — якісні зерна, дотримання пропорцій і уважність під час готування. Експериментуйте з прянощами та насолоджуйтеся смаком ароматної свіжозвареної кави!