Трав'яний чай — це напій, приготований із сушеного листя, квітів, коренів або інших частин різних рослин. Він відрізняється від звичайного чаю, який виробляється з листя чайного куща. Напої із сушених трав мають різні смаки, аромати і властивості, залежно від рецепта трав'яного чаю. Вони широко використовуються в багатьох культурах і традиціях. Багато людей п'ють трав'яні чаї для насолоди і релаксації, а також для отримання додаткових вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин.
Різновиди чаю
Фармакологічні та смакові характеристики напою залежать від його компонентів. Зазвичай трав'яні чаї ділять на групи за ефектом, що чиниться на організм:
Трави і коріння можна придбати окремо або вибрати готовий збір. У другому випадку, потрібно уважно ознайомитися зі складом. Збори також бувають різні. Одні складаються тільки з лікарських трав, інші — 50/50 з чайним листям.
Можна закупитися корисними рослинами окремо. Так ви зможете самостійно змішувати інгредієнти в необхідних пропорціях і комбінаціях, залежно від бажаного ефекту, смакових уподобань або просто настрою.
Трав'яний чай: користь і шкода
Чай із трав — це смачно і корисно. Звісно ж, різні компоненти в складі напою містять певні речовини, що чинять той чи інший ефект на організм під час їхнього вживання. Пропонуємо докладніше розібратися в питанні користі та шкоди трав'яного чаю.
Користь трав'яних чаїв
За правильного вживання трав'яні чаї корисні — це факт. Залежно від рослини, яка є головним компонентом напою, вони чинять різну дію на організм. Основні переваги вживання вітамінного чаю з трав:
1. Це натуральний і безкофеїновий напій. Трав'яні чаї зазвичай не містять кофеїну, тому вони можуть бути чудовою альтернативою для тих, хто хоче уникнути стимулюючого впливу цього компонента.
2. Антиоксиданти в складі. Багато трав, що використовуються в чайних напоях, багаті на антиоксиданти, які допомагають захищати організм від ушкоджень вільними радикалами і підтримують здоров'я.
3. Розслаблення і зняття стресу. Деякі напої, як-от чай із м'яти або лаванди, мають заспокійливий ефект, допомагаючи розслабитися і зняти напругу.
4. Нормалізація і поліпшення травлення. Напої з ромашки або імбиру, допомагають поліпшити травлення, позбутися здуття і полегшити шлункові неприємності.
5. Зміцнення імунної системи. Багато трав на чай, включно з ехінацеєю або шипшиною, містять компоненти, які зміцнюють імунітет і допомагають організму впоратися з інфекціями.
Знаючи фармакологічні властивості рослин, за допомогою трав'яного чаю можна полегшити деякі неприємні відчуття, підбадьоритися або навпаки розслабитися. Однак не варто сприймати це як панацею. У разі проблем зі здоров'ям обов'язково звертайтеся до лікаря!
Шкода від трав'яних чаїв
Яким би смачним і ароматним не був напій із трав, він здатен і завдати шкоди організму. Це можливо в таких випадках:
1. Алергічні реакції. Організм людини може проявляти алергічну реакцію на певні трави або рослини, тому важливо бути обережним під час їх вживання.
2. Взаємодія з ліками. Деякі трави можуть взаємодіяти з певними ліками, тому якщо ви приймаєте будь-які медичні препарати, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням трав'яного чаю.
3. Надмірне вживання. Як і з будь-яким продуктом, вживання напою з трав у надмірних кількостях може призвести до небажаних побічних ефектів, таких як шлункові розлади або алергічні реакції.
Ставтеся відповідально до вживання трав'яного чаю, і він буде приносити тільки користь і насолоду.
Як заварювати трав'яні чаї?
Правильне заварювання трав'яного чаю збереже смакові якості та корисні властивості цього напою. Для кожного інгредієнта є свої ідеальні параметри приготування. Однак можна виокремити основні правила як заварити чай із трав.
1. Зверніть увагу на температуру води. Не заливайте трави крутим окропом. Після закипання води вимкніть вогонь і дайте їй трохи охолонути. Точна температура залежить від виду чаю: для ніжних трав, як-от м'ята або ромашка, рекомендується близько 85–90°C, тоді як для імбиру або кориці можна використовувати воду більш високої температури — 95–98°C.
2. Обов'язково накривайте кришкою ємність, у якій заварюєте напій. Так ви не дасте змогу випаруватися ефірним оліям, які й містять ті самі корисні речовини.
3. Пам'ятайте про правильне співвідношення трав і води. Рекомендується використовувати близько однієї чайної ложки сухих трав на чашку (200 мл) гарячої води.
4. Переконайтеся, що використовуєте якісні інгредієнти. Заварюйте трави, які виростили самі на грядці або в горщику, або куплені в перевіреному місці. Не рекомендується вживати в їжу рослини, зібрані в межах міста. Якщо хочете натуральних диких інгредієнтів для чаю, краще з'їздити по них до лісу або на поля. Проте все одно будьте з ними обережні.
Рецепти смачного та корисного трав'яного чаю
Існує безліч рецептів трав'яних чаїв. Це пов'язано з тим, що цілющі відвари і настої зустрічаються в багатьох культурах. Велику роль відіграє культурна спадщина і кліматичні особливості регіону, де був створений рецепт.
Рецепт 1: Чай для зміцнення імунної системи
Інгредієнти:
Як готувати:
1. У киплячу воду додайте шипшину, ехінацею та мелісу.
2. Вимкніть нагрів, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися близько 10 хвилин.
3. Процідіть чай. Насолоджуйтеся його ароматом і користю для імунної системи.
Рецепт 2: Розслаблювальний чай для поліпшення сну
Інгредієнти:
Як готувати:
1. Помістіть лаванду, ромашку і м'яту в чайник для заварювання або чашку. Свіжі трави злегка розімніть.
2. Залийте гарячою водою і дайте настоятися близько 5–7 хвилин.
3. Процідіть чай. Рекомендуємо вживати за 20–30 хвилин до сну.
Рецепт 3: Чай для підтримки травлення
Інгредієнти:
Як готувати:
1. Додайте імбир, корицю і м'яту в чашку або чайник.
2. Залийте окропом і дайте настоятися близько 7–10 хвилин.
3. Процідіть чай. Насолоджуйтеся його освіжаючим смаком і користю для травлення.
Чи є у трав'яних чаїв протипоказання?
У трав'яних чаїв можуть бути протипоказання, їх слід враховувати. Насамперед, це алергічні реакції. Якщо ви схильні до проявів алергії, вводьте такі напої у свій раціон вкрай обережно.
Залежно від фармакологічних властивостей конкретних рослин, можуть виникнути медичні протипоказання. Одним із таких є вагітність і період лактації. Жінкам за таких обставин краще проконсультуватися зі своїм лікарем з цього приводу. Які трав'яні чаї можна вагітним: м'яту, ромашку, іван-чай, шипшину.
Підсумки
Корисні трав'яні чаї можуть стати прекрасною альтернативою каві, чорному і зеленому чаю. Цілющі властивості рослинних компонентів таких напоїв підтверджує й офіційна медицина. Лікарі рекомендують пити настої та відвари лікарських трав для профілактики сезонних захворювань, підтримки імунної системи та поліпшення загального самопочуття.
Підходьте до заварювання і вживання трав'яних чайних напоїв відповідально. Тоді зможете повною мірою розкуштувати різноманіття смаків без шкоди здоров'ю.