Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Цілюща сила природи: відкриваємо нові грані трав'яних чаїв

5 Липня 2023

Трав'яний чай — це напій, приготований із сушеного листя, квітів, коренів або інших частин різних рослин. Він відрізняється від звичайного чаю, який виробляється з листя чайного куща. Напої із сушених трав мають різні смаки, аромати і властивості, залежно від рецепта трав'яного чаю. Вони широко використовуються в багатьох культурах і традиціях. Багато людей п'ють трав'яні чаї для насолоди і релаксації, а також для отримання додаткових вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин.

flat-lay-cup-tea-natural-herbs-leaves_23-2148791477 (1).jpg

Різновиди чаю

Фармакологічні та смакові характеристики напою залежать від його компонентів. Зазвичай трав'яні чаї ділять на групи за ефектом, що чиниться на організм:

  • Заспокійливі — надають розслаблювальний, трохи седативний ефект, допомагають впоратися з тривожністю, безсонням. До них відносять м'яту, мелісу, валеріану, жасмин, ромашку тощо.
  • Для схуднення — покращують обмінні процеси, допомагають організму ефективніше розщеплювати жири. Звичайно, на одному чаї без фізичних навантажень не схуднеш, але як корисне доповнення до раціону можна використовувати в чаї імбир, суданську троянду (каркаде), шипшину, кропиву тощо.
  • Очищувальні — допомагають вивести з організму шлаки і метаболіти. Благотворно впливають на стан шкіри, волосся і загальне самопочуття. До них належать липовий цвіт, малина, чебрець, звіробій тощо.
  • Спеціалізовані — використовується як додатковий захід під час лікування. Наприклад, кора дуба, календула, сенна, череда тощо.
  • Трави і коріння можна придбати окремо або вибрати готовий збір. У другому випадку, потрібно уважно ознайомитися зі складом. Збори також бувають різні. Одні складаються тільки з лікарських трав, інші — 50/50 з чайним листям.

    Можна закупитися корисними рослинами окремо. Так ви зможете самостійно змішувати інгредієнти в необхідних пропорціях і комбінаціях, залежно від бажаного ефекту, смакових уподобань або просто настрою.

    top-view-herbs-arrangement-concept_23-2148579407.jpg

    Трав'яний чай: користь і шкода

    Чай із трав — це смачно і корисно. Звісно ж, різні компоненти в складі напою містять певні речовини, що чинять той чи інший ефект на організм під час їхнього вживання. Пропонуємо докладніше розібратися в питанні користі та шкоди трав'яного чаю.

    Користь трав'яних чаїв

    За правильного вживання трав'яні чаї корисні — це факт. Залежно від рослини, яка є головним компонентом напою, вони чинять різну дію на організм. Основні переваги вживання вітамінного чаю з трав:

    1. Це натуральний і безкофеїновий напій. Трав'яні чаї зазвичай не містять кофеїну, тому вони можуть бути чудовою альтернативою для тих, хто хоче уникнути стимулюючого впливу цього компонента.

    2. Антиоксиданти в складі. Багато трав, що використовуються в чайних напоях, багаті на антиоксиданти, які допомагають захищати організм від ушкоджень вільними радикалами і підтримують здоров'я.

    3. Розслаблення і зняття стресу. Деякі напої, як-от чай із м'яти або лаванди, мають заспокійливий ефект, допомагаючи розслабитися і зняти напругу.

    4. Нормалізація і поліпшення травлення. Напої з ромашки або імбиру, допомагають поліпшити травлення, позбутися здуття і полегшити шлункові неприємності.

    5. Зміцнення імунної системи. Багато трав на чай, включно з ехінацеєю або шипшиною, містять компоненти, які зміцнюють імунітет і допомагають організму впоратися з інфекціями.

    Знаючи фармакологічні властивості рослин, за допомогою трав'яного чаю можна полегшити деякі неприємні відчуття, підбадьоритися або навпаки розслабитися. Однак не варто сприймати це як панацею. У разі проблем зі здоров'ям обов'язково звертайтеся до лікаря!

    Шкода від трав'яних чаїв

    Яким би смачним і ароматним не був напій із трав, він здатен і завдати шкоди організму. Це можливо в таких випадках:

    1. Алергічні реакції. Організм людини може проявляти алергічну реакцію на певні трави або рослини, тому важливо бути обережним під час їх вживання.

    2. Взаємодія з ліками. Деякі трави можуть взаємодіяти з певними ліками, тому якщо ви приймаєте будь-які медичні препарати, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням трав'яного чаю.

    3. Надмірне вживання. Як і з будь-яким продуктом, вживання напою з трав у надмірних кількостях може призвести до небажаних побічних ефектів, таких як шлункові розлади або алергічні реакції.

    Ставтеся відповідально до вживання трав'яного чаю, і він буде приносити тільки користь і насолоду.

    strainer-tea-full-herbs_23-2148349694.jpg

    Як заварювати трав'яні чаї?

    Правильне заварювання трав'яного чаю збереже смакові якості та корисні властивості цього напою. Для кожного інгредієнта є свої ідеальні параметри приготування. Однак можна виокремити основні правила як заварити чай із трав.

    1. Зверніть увагу на температуру води. Не заливайте трави крутим окропом. Після закипання води вимкніть вогонь і дайте їй трохи охолонути. Точна температура залежить від виду чаю: для ніжних трав, як-от м'ята або ромашка, рекомендується близько 85–90°C, тоді як для імбиру або кориці можна використовувати воду більш високої температури — 95–98°C.

    2. Обов'язково накривайте кришкою ємність, у якій заварюєте напій. Так ви не дасте змогу випаруватися ефірним оліям, які й містять ті самі корисні речовини.

    3. Пам'ятайте про правильне співвідношення трав і води. Рекомендується використовувати близько однієї чайної ложки сухих трав на чашку (200 мл) гарячої води.

    4. Переконайтеся, що використовуєте якісні інгредієнти. Заварюйте трави, які виростили самі на грядці або в горщику, або куплені в перевіреному місці. Не рекомендується вживати в їжу рослини, зібрані в межах міста. Якщо хочете натуральних диких інгредієнтів для чаю, краще з'їздити по них до лісу або на поля. Проте все одно будьте з ними обережні.

    tasty-fresh-green-tea-glass-teapot-ceremony-old-rustic-table_1220-1753.jpg

    Рецепти смачного та корисного трав'яного чаю

    Існує безліч рецептів трав'яних чаїв. Це пов'язано з тим, що цілющі відвари і настої зустрічаються в багатьох культурах. Велику роль відіграє культурна спадщина і кліматичні особливості регіону, де був створений рецепт.

    Рецепт 1: Чай для зміцнення імунної системи

    Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка шипшини;
  • 1 чайна ложка ехінацеї;
  • 1 чайна ложка меліси (м'яти лимонної)
  • Як готувати:

    1. У киплячу воду додайте шипшину, ехінацею та мелісу.

    2. Вимкніть нагрів, накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися близько 10 хвилин.

    3. Процідіть чай. Насолоджуйтеся його ароматом і користю для імунної системи.

    Рецепт 2: Розслаблювальний чай для поліпшення сну

    Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка лаванди;
  • 1 чайна ложка ромашки;
  • 1 чайна ложка м'яти.
  • Як готувати:

    1. Помістіть лаванду, ромашку і м'яту в чайник для заварювання або чашку. Свіжі трави злегка розімніть.

    2. Залийте гарячою водою і дайте настоятися близько 5–7 хвилин.

    3. Процідіть чай. Рекомендуємо вживати за 20–30 хвилин до сну.

    Рецепт 3: Чай для підтримки травлення

    Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка імбиру (свіжого або сушеного);
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 1 чайна ложка м'яти.
  • Як готувати:

    1. Додайте імбир, корицю і м'яту в чашку або чайник.

    2. Залийте окропом і дайте настоятися близько 7–10 хвилин.

    3. Процідіть чай. Насолоджуйтеся його освіжаючим смаком і користю для травлення.

    flat-lay-tea-composition_23-2148117298.jpg

    Чи є у трав'яних чаїв протипоказання?

    У трав'яних чаїв можуть бути протипоказання, їх слід враховувати. Насамперед, це алергічні реакції. Якщо ви схильні до проявів алергії, вводьте такі напої у свій раціон вкрай обережно.

    Залежно від фармакологічних властивостей конкретних рослин, можуть виникнути медичні протипоказання. Одним із таких є вагітність і період лактації. Жінкам за таких обставин краще проконсультуватися зі своїм лікарем з цього приводу. Які трав'яні чаї можна вагітним: м'яту, ромашку, іван-чай, шипшину.

    Підсумки

    Корисні трав'яні чаї можуть стати прекрасною альтернативою каві, чорному і зеленому чаю. Цілющі властивості рослинних компонентів таких напоїв підтверджує й офіційна медицина. Лікарі рекомендують пити настої та відвари лікарських трав для профілактики сезонних захворювань, підтримки імунної системи та поліпшення загального самопочуття.

    Підходьте до заварювання і вживання трав'яних чайних напоїв відповідально. Тоді зможете повною мірою розкуштувати різноманіття смаків без шкоди здоров'ю.