Довготривале зберігання води може призводити до її псування — розмноження бактерій, помутніння та появи неприємного запаху. Проте існують ситуації, коли треба запастися водою надовго та забезпечити її належний стан. Для цього необхідно дотримуватися встановлених правил та підібрати підходящу тару для зберігання.
Термін зберігання питної води: що треба знати
Дивлячись на воду, здається, що в ній немає нічого, окрім прозорої субстанції, проте це не так. У воді міститься чимало різних домішок, багато з яких корисні для нашого організму. При неправильному зберіганні ці складові можуть псуватися, роблячи воду не корисною або й зовсім непридатною для пиття.
Насправді зберігання води не потребує особливих знань чи зусиль: треба лише правильно підібрати тару та забезпечити потрібні умови.
Зберігаємо питну воду правильно
Для довготривалого зберігання треба брати воду, яка не містить хлору та інших подібних домішок. Якщо ви маєте тільки воду з-під крана, необхідно залишити її у чистому емальованому відрі без кришки на всю ніч, щоб вивітрити хлор. Вранці ємність можна закривати й відправляти на зберігання.
Кип’ячену воду слід зберігати в закритій емальованій тарі, а відфільтровану — краще перелити у скляну ємність. Оптимальний термін зберігання води, очищеної за допомогою фільтру, становить близько 48 годин.
Як підібрати ємність
Найкращим варіантом для довготривалого зберігання води є скляна герметично закрита ємність. У такій тарі воду можна тримати до 3 років. Крім того, для зберігання води можна використовувати ємності з кераміки, глини або металу, які мають із внутрішнього боку емалеве покриття та не виділяють шкідливих речовин при контакті з водою.
Не можна тримати воду у неякісному пластику, а також у ємностях із меламіну. Пластик, який відповідає стандартам якості, можна використовувати для створення запасів води: у закритій пластиковій тарі за температури від 20°С до 30°С у темному місці питну воду можна тримати від 6 місяців до року. А от у відкритій пластиковій ємності вода зберігає свої якості не довше тижня.
Купуючи воду у пластикових пляшках, обов’язково подивіться на дату розливу, оскільки свіжіший продукт ви зможете зберігати довше.
Поради на випадок відсутності водопостачання:
1. У ситуаціях, коли припиняється централізоване водопостачання, питну воду краще замовляти у спеціалізованих сервісів доставки в різних форматах — 18,9 л, 6 л та 1,5 л — для пиття та приготування їжі, напоїв.
2. Запас питної води зберігайте у закритій тарі, позначивши кожну ємність написом «Питна», «Технічна», «Господарська», «Для гігієни» тощо. Як мінімум, треба зробити запас на 2–3 доби.
3. Кип’ячена вода вважається знезараженою (якщо кип’ятіння тривало не менше ніж 10 хвилин). Зберігати її треба у чистій закритій тарі, проте для пиття використовувати не довше доби.
4. Вода, взята у відкритій водоймі, може використовуватися лише як технічна.
Зберігання у бутлях та пляшках
Питну воду у запечатаних бутлях треба розміщувати у темному прохолодному місці. Не розпечатані бутлі можна зберігати до 24 місяців, але конкретні терміни мають бути зазначені на упаковці.
Термін зберігання мінеральних вод у пляшках із пластику може становити від 3-х місяців до півтора року, а у скляних — до 2-х років. При цьому треба дотримуватися правил зберігання: розміщати закриті пляшки у темних провітрюваних приміщеннях, якомога далі від сонячних променів. Конкретний термін зберігання встановлюється для кожного виду води окремо.