Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Соєве молоко як корисна альтернатива: переваги для організму

8 Березня 2024

Соєве молоко вважається чудовою альтернативою коров’ячому продукту, особливо для людей, які мають непереносимість лактози. Цей напій відрізняється збалансованим складом, багатим на цінні речовини, завдяки чому він дуже корисний для дорослих та дітей. Розглянемо детальніше, що собою являє соєве молоко: користь для організму, склад, особливості та протипоказання.

soy-milk-soy-food-and-beverage-products-food-nutrition-concept_1150-26335 (1).jpg

Що таке соєве молоко

Соєвим молоком називають напій, приготований із сої — корисний, поживний та смачний. Зазвичай його обирають вегетаріанці, прихильники здорового харчування та люди з непереносимістю лактози.

Соя — відоме джерело протеїнів, які легко засвоюються організмом. Вона містить багато цінних мінералів та вітамінів і зовсім небагато насичених жирних кислот. Холестерину та лактози в ній взагалі немає. Натуральне молоко з сої має легкий солодкуватий смак та тонкий аромат, що нагадує аромат бобових.

Першими сою почали вживати азійці — спочатку китайці, а за ними японці та корейці. В Європі цей продукт з’явився лише в XVI столітті. У східних країнах сою вважають священною рослиною та використовують у їжу так само часто, як і рис. Вважається, що соєве молоко вперше приготував принц Лю Ань — в той час воно призначалось для лікування, а сталося це в ІІ столітті до нашої ери. Цікаво, що цьому ж принцу приписують і винайдення рецепту тофу.

Важливо! Не слід купувати молоко, соя в якому генно модифікована. Обирайте органічні продукти, у складі яких немає ГМО, або ж самостійно готуйте напої вдома із натуральної сої.

soybeans-in-wooden-scoop-and-a-little-stone-mill_1387-306.jpg

Як виготовляється напій

Соєве молоко — це напій рослинного походження, приготований із натуральних соєвих бобів. Відбірні боби спочатку замочують, а потім перебивають разом із водою. Після цього суміш проціджують, отримуючи напій, схожий на молоко. Сучасні виробники можуть використовувати в процесі приготування різні добавки, збагачуючи напій вітамінами та цінними мінералами, а інколи підсолоджуючи та додаючи стабілізатори, щоб збільшити терміни зберігання та покращити смак.

Склад соєвого молока

Корисні властивості будь-якого продукту залежать у першу чергу від його складу. У соєвому напої міститься багато вітамінів, цінних мінералів та поживних речовин. Наприклад, до складу входить багато калію та кальцію, а також фосфор, цинк, мідь, селен та інші корисні елементи.

За поживною цінністю соєвий напій майже нічим не поступається коров’ячому молоку. Кількість протеїну в обох продуктах також практично однакова. Варто зазначити, що в рослинному молоці міститься менше насичених жирів та кальцію, ніж у тваринному. Одна з беззаперечних переваг соєвого напою — цілковита відсутність холестерину. До того ж, соя набагато краще засвоюється, оскільки не містить лактози.

Які вітаміни є в соєвому молоці

Рослинне молоко, виготовлене з сої, містить багато вітамінів та мінеральних елементів. В ньому багато вітамінів групи A та D, а також фолатів, заліза, калію та інших цінних речовин. В одній склянці соєвого напою міститься до 300 мг кальцію, який легко засвоюється організмом.

Харчова цінність соєвого молока

Енергетична цінність соєвого напою нижче, ніж у коров’ячого чи козячого молока. Так, споживаючи 100 грамів рослинного молока, ви отримуєте 54 ккал. Це пов’язано з низьким відсотком насичених жирів у складі соєвого напою.

smiley-girl-wanting-to-drink-some-milk_23-2148399084.jpg

Соєве молоко має збалансований склад БЖУ:

  • білки — 3,27;
  • жири — 1,75;
  • вуглеводи — 5,68.
  • Норма споживання напою на добу становить 250 мл.

    Де використовується напій

    Сфера використання соєвого молока доволі широка. Воно є популярним замінником коров’ячого молока у вегетаріанських та дієтичних раціонах. Використовують його таким же чином, як і тваринне: як окремий напій; для приготування коктейлів, шейків та мюслів; для випічки тощо. Соєвий продукт можна додавати до кави, какао, каш, сухих сніданків, омлету, соусів та інших страв, куди ви зазвичай додаєте звичайне молоко.

    Користь соєвого молока

    Склад та БЖУ соєвого напою наближені до параметрів коров’ячого молока. Проте він містить більше корисних амінокислот і зовсім не містить холестерину та насичених жирних кислот.

    Молоко з рослинного джерела приносить таку користь організму:

    1. Покращує стан судин. Вміст Омега-6 та Омега-3 жирних кислот, а також велика кількість заліза підвищує еластичність та міцність стінок судин. До того ж, оскільки соя не містить холестерину, то він і не відкладається на внутрішніх стінках судин.

    2. Сприяє правильному жировому обміну в крові. Своєю чергою це знижує ризик серцево-судинних захворювань.

    3. Профілактика онкології. Регулярне вживання натурального соєвого молока зменшує ризик онкології молочних залоз та простати.

    4. Запобігає остеопорозу. Соєві продукти містять не дуже багато кальцію, проте він легко засвоюється організмом. До того ж, інші складові рослинного молока сприяють засвоєнню кальцію з харчових продуктів.

    5. Уповільнює старіння організму. Веганське молоко з сої має сильні антиоксидантні властивості, запобігаючи руйнівному впливу вільних радикалів на клітини організму та сповільнюючи процеси старіння.

    front-view-smiley-girl-at-home_23-2150363902.jpg

    Користь для серця

    Соєвий напій дуже корисний для підтримання роботи серцево-судинної системи. Зокрема в ньому багато калію, необхідного для здорового артеріального тиску. До того ж, споживання напою зменшує рівень шкідливого холестерину, який теж може спричиняти розвиток серцевих хвороб.

    Користь для м'язів

    Протеїн рослинного походження, що міститься у соєвому продукті, підтримує м’язову тканину та насичує білками організм загалом.

    Здатність зменшувати запалення

    Після травми чи під впливом інфекції в організмі часто починаються процеси запалення. Це природна реакція, проте якщо запалення стає занадто тривалим або хронічним, воно шкодить організму та підвищує ризики розвитку діабету, онкології, серцевих захворювань, ревматоїдного артриту та інших хвороб.

    Щоб зменшити запалення та знизити ризик захворювань, лікарі рекомендують збільшити споживання сої та інших рослинних продуктів із протизапальними властивостями. Результати досліджень показують, що соєвий напій успішно протидіє таким запальним білкам, як TNF та с-реактивний білок.

    Підтримує здоров'я мозку

    Соєвий напій постачає Омега-3 жирні кислоти, які не можуть вироблятися в нашому організмі самостійно. Саме від цих кислот залежить профілактика деменції та зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

    senior-woman-holding-glass-of-milk-at-home-middle-age-woman-drinking-a-glass-of-fresh-milk-with-a-happy-face-standing-and-smiling-with-a-confident-smile-showing-teeth_657921-222.jpg

    Соєве молоко — помічник для жінок

    Молоко соєве містить ізофлавони, які є антиоксидантами та можуть виконувати функції естрогену. Таким чином вживання соєвого напою мінімізує негативні симптоми, які можуть виникати під час ПМС або менопаузи. Крім того, ізофлавони створюють профілактику онкології молочної залози та покращують травлення.

    Чим корисний напій для чоловіків?

    Оскільки соєві продукти мають властивість нейтралізувати людський естроген, водночас запобігаючи негативним явищам, які могла б викликати його нестача, ендокринологи рекомендують вживати молоко з сої чоловікам із зайвою вагою. Після нейтралізації продукування власного естрогену гормональний фон стабілізується, що тягне за собою ланцюжок позитивних змін.

    Варто зазначити, що чоловікам та хлопчикам, які не мають зайвої ваги, не рекомендується вживати понаднормову кількість соєвих продуктів, щоб не порушити гормональний фон і не зашкодити нормальному розвиткові репродуктивної системи.

    Чи варто дітям пити соєвий напій?

    Соєві продукти мають багато корисних властивостей, проте, вводячи їх до дитячого раціону, необхідно враховувати вік дитини. До 1 року маляті краще взагалі не давати рослинних напоїв, а вигодовувати грудним молоком або ж сумішами на основі коров’ячого, якщо у дитини немає індивідуальної непереносимості лактози. До 5–6 років соєві продукти можна вводити до раціону, але вкрай обережно, в ідеалі консультуючись із педіатром або дієтологом та враховуючи особливості організму.

    close-up-portrait-of-funny-good-looking-little-girl-with-light-hair-with-shocked-expression-holding-glass-of-milk-with-hands_176420-10227.jpg

    Соя та здорове схуднення

    Як відомо, втрата ваги тіла відбувається, коли людина споживає менше калорій, ніж необхідно їй для підтримки всіх процесів життєдіяльності, включно з фізичною та розумовою активністю. Результати досліджень не вказують на безпосередній вплив соєвого напою на схуднення. Проте, оскільки склянка рослинного молока містить близько 80 ккал, цей продукт можна вважати чудовим доповненням низькокалорійного раціону. Маючи невисоку калорійність, соєвий напій залишається поживним та корисним, містить білок і вітаміни, які підтримують організм та легко засвоюються.

    Чим відрізняються соєве молоко та соєвий напій?

    Сьогодні в розмовній мові та літературних джерелах «соєве молоко» вважається синонімом до «соєвого напою». Проте формально між цими поняттями є різниця, яка полягає в коректності назви.

    Перелік рослинних напоїв для вегетаріанців зростає з кожним роком і багато з них називаються молоком — соєвим, рисовим, гречаним тощо. Проте в 2007 році було підняте питання, чи коректно взагалі називати продукти рослинного походження молоком, сиром чи йогуртом, адже вони мають зовсім інший склад. Спеціалісти дійшли висновку, що так робити не варто, оскільки некоректна назва часто заплутує покупців.

    Європейський суд ухвалив відповідне рішення й сьогодні присутність в назві рослинного продукту слова «молоко» вважається некоректним. Тож молоком можна вважати продукт, отриманий від корови чи кози, але не вироблений із рослинної сировини. Слід зазначити, що коректність назви жодним чином не залежить від вмісту основного компонента в продукті. Тобто, якщо збільшити концентрацію сої, напій не стане від того «молочнішим».

    Мінуси напою та протипоказання

    Якщо розглядати соєве молоко, користь і шкода в першу чергу пов’язані з деякими його складовими. Корисні компоненти ми розглядали вище, а тепер поговоримо про потенційно шкідливі.

    Мінусом соєвого напою вважають наявність у складі антиживильних речовин, що можуть спровокувати наступні негативні явища:

  • збій у системі травлення;
  • погіршення транспортних властивостей крові, що своєю чергою послаблює засвоєння кисню та виведення вуглекислого газу;
  • погіршення засвоєння білків та деяких мінералів, зокрема магнію, цинку та заліза.
  • Крім того, естроген-залежні пухлини є серйозним протипоказанням до споживання соєвих продуктів, оскільки фітоестрогени ізофлованоли можуть негативно позначитись на захворюванні.

    Висновок

    Соєвий напій — це чудовий замінник коров’ячого молока для людей з непереносимістю лактози, вегетаріанців, а також тих, кому потрібен збалансований низькокалорійний раціон харчування. За багатьма характеристиками соєвий напій не поступається коров’ячому молоку, а навіть має низку важливих переваг. Однак, вводячи соєві продукти до раціону, варто оцінити й деякі їхні мінуси та з особливою увагою ставитися до протипоказань.