Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Що таке вода, та з чого вона складається?

23 Травня 2024

Без води неможливо уявити наше життя. Щодня ми її п'ємо, використовуємо в процесі готування їжі, вмиваємося і приймаємо душ. При цьому, мало хто замислюється про воду на фізичному та хімічному рівні. Далі розглянемо властивості найціннішої речовини детальніше.

Що таке вода?

Вода — це речовина, що являє собою хімічну сполуку водню і кисню. Стандартна рідина, в якій відсутні домішки, не має кольору, смаку і запаху. Однак вода має й інші унікальні особливості.

close-up-glass-water_1127-243.jpg

З чого складається вода: хімічний склад

Вода являє собою неорганічну сполуку елементів у різних хімічних і фізичних станах, яка має унікальну структуру. Властивості залежать від будови молекул, їхнього розташування, фізичної природи атомів. З чого складається молекула води? Молекула представлена у вигляді рівнобедреного трикутника, у верхівці якого — ядро атома кисню. Характерною особливістю молекул є значна полярність.

Хімічний та іонний склад води змінюється залежно від умов її залягання та формування. Нині властивості водних ресурсів у великих містах залежать від різних джерел забруднення, які знаходяться на поверхні. Сюди відносять стоки з різних територій, будівельних майданчиків, транспортних розв'язок, а також рівень концентрації ксенобіотиків. Про те, яка властивість характерна для води, розповімо далі.

Фізичні властивості води

До фізичних властивостей належать характеристики, які ми можемо сприймати органами чуття — це смак, запах, тактильні та візуальні відчуття.

Теплові властивості

У природних водоймах температура води залежить від різних зовнішніх чинників, таких як: сонячні промені, атмосферні явища, наявність течій, змішування водних мас. Від температурних значень багато в чому залежать процеси, які формують склад і властивості рідини.

Агрегатний стан

Завдяки наявності унікальних фізичних властивостей рідина, що розглядається, має здатність перебувати в таких станах:

  • Рідкий. Стан буде незмінним до моменту нагрівання або заморозки.
  • Твердий. Під час охолодження густина води поступово збільшується до моменту замерзання, коли ми отримуємо лід.
  • Газоподібний. Закипаючи рідина перетворюється на пару. При цьому водні зв'язки розриваються.
  • pexels-photo-247770 (1).jpg

    Колообіг води в природі є постійним. Завдяки наявності здатності змінювати агрегатний стан, забезпечується важливий гідрологічний цикл планети, що включає опади, випаровування і конденсацію.

    Рівень щільності

    Щільність води в рідкому стані, температура якої знаходиться на позначці +4 °C, становить 1 г/см3. Під час замерзання густина знижується, тому лід завжди має меншу вагу.

    Кипить вода при температурі +100 °C, а розтоплення спостерігається при нульовому значенні. Цей нюанс пояснює специфіка водневих зв'язків, від яких залежить, наприклад, форма сніжинок при замерзанні крапель.

    Смакові якості

    Смак води багато в чому залежить від присутніх у її складі сполук. Солоний присмак надає хлорид калію. Ця сполука присутня в природних джерелах — морях і океанах, а також у штучно підсоленій воді. Підсолодити можна, додавши сахарозу.

    close-up-woman-drinking-water_23-2149149809.jpg

    Запах

    Появу запахів води зумовлюють речовини, які потрапляють у рідину внаслідок:

  • розкладання органіки;
  • життєдіяльності організмів (прісноводних, морських).
  • За наявності специфічного запаху потрібно перевірити рідину на придатність до пиття, оскільки це яскраве свідчення надмірного забруднення органікою.

    Біологічне значення

    Вода являє собою фізико-хімічне середовище, без якого неможливі основні реакції обміну речовин, для забезпечення безперервного процесу руйнування і відновлення живих тканин. Це головна біологічна рідина, що вступає в реакцію з іншими елементами живої матерії. Особливе значення вода має в біологічному колообігу, вона одночасно бере участь у регулюванні температури організму та зрошує його тканини.

    Природною потребою є відчуття спраги. Воно з'являється при зростанні осмотичного тиску всередині організму, і втамувати «тканинну спрагу» можна лише шляхом введення рідини в організм. За добу в травний канал може надходити до 10 літрів рідини. Вбирається вона слизовою оболонкою.

    Застосування в різних сферах

    Вода — це рідина, яка використовується повсюдно. Неможливо уявити без неї такі сфери життєдіяльності:

    1. Хімічна галузь. Вода є багатофункціональним елементом, попри її простий склад, використовується як розчинник, реагент, а також транспортна речовина, необхідна для протікання реакцій.

    2. Побутові потреби. Очищена рідина Н2О потрібна для пиття, готування улюблених страв, проведення гігієнічних процедур.

    shower-shower-head-water-drop-of-water-161502.jpg

    3. Медицина. У цій сфері вода використовується аналогічно з попередньою галуззю. Крім того, без неї неможливо забезпечити необхідні санітарні умови.

    4. Теплоенергетика. Н2О виступає як теплоносій. При цьому найчастіше використовують для охолодження різних вузлів систем, а не для нагрівання. На масштабних виробництвах нестача води в системі охолодження може призвести до катастрофічних наслідків.

    5. Сільське господарство. Вода необхідна для забезпечення життєдіяльності тварин і рослин, розведення агрохімікатів, інших речовин, а також для очищення.

    Технічні потреби забезпечують за допомогою води промислового призначення, основними критеріями якої є показники температури, щільності та кількість рідини. За необхідності використання води в хімічній і медичній галузі, а також у побуті ключове значення має хімічний склад.

    Висновки

    Унікальність води очевидна — вона виражається в безлічі факторів, завдяки яким рідина виділяється на тлі інших речовин. Тож не дивно, що сфера застосування є досить широкою. Крім найважливішої ролі в житті людини, вода є чудовим теплоносієм, сповільнювачем нейтронів у ядерних реакторах. Без неї не обійтися під час гасіння пожеж, а також у різних спортивних дисциплінах.