Чиста питна вода необхідна людині для існування, а від її якості залежить стан нашого здоров’я, самопочуття та навіть зовнішній вигляд. Згідно з науковими дослідженнями, наявність хлору та сульфатів у водопровідній воді може спричиняти розлади травлення, а забруднення часто викликають зараження бактеріальними інфекціями. Дефіцит води в організмі провокує не лише захворювання, але й передчасне старіння — саме тому так важливо випивати принаймні 1.5 літра чистої води на день.
Склад питної води може бути різним, адже проходячи через ґрунтові шари, вона насичується різними мінералами, солями, газами, мікроорганізмами тощо. Щоб оцінити чистоту, користь та якість води, необхідно провести комплексний аналіз та визначити різні групи показників.
Значення якісної питної води
Здоров’я та самопочуття людини безпосередньо залежать від чистого повітря, правильного харчування та якісної питної води. В масштабах усієї планети вода є найціннішим ресурсом та універсальним компонентом живої матерії, яка об’єднує всіх істот. Науковці довели, що не менше 80% сучасних захворювань спричиняє погана якість споживаної води. На фоні того, що екологія довкілля погіршується і чистих природних джерел стає дедалі менше, значення якості питної води зростає.
Наявність токсичних домішок у джерелах води може призводити до масових отруєнь, а віруси, бактерії та інші хвороботворні мікроорганізми — до інфекційних захворювань та епідемій. Щоб зберегти своє здоров’я, необхідно вживати лише чисту питну воду з корисним хімічним складом.
Варто зазначити, що достовірно оцінити якість, чистоту та безпечність води можна лише шляхом лабораторних досліджень. Річ у тім, що наявність мікробів та деяких хімічних речовин не позначається суттєво на смаку, кольорі та запаху води, тому такий продукт здається цілком безпечним, хоча насправді може бути шкідливим для здоров’я. З огляду на це, рекомендується щороку проводити дослідження води з колодязів та інших джерел, якими користуються люди.
Необхідність проведення аналізу води
Чинне законодавство зобов’язує компанії та підприємства проводити хімічний аналіз води, з якою пов’язана їх діяльність. Наприклад, це стосується компаній, які споруджують мости. При чому, лабораторні дослідження води треба робити неодноразово, а регулярно.
Найчастіше лабораторний аналіз якості води замовляють підприємства, які випускають цей продукт у бутлях або пляшках. Вони мають точно знати показники води, яка видобувається зі свердловин, підземних джерел або водогонів, щоб підібрати підходящий фільтр, а потім оцінити його ефективність.
Крім того, доволі часто здійснюється контроль якості води, яка використовується в басейнах, акваріумах, а також застосовується для поливу рослин.
Показники якості питної води
Екологи всього світу закликають людей відстежувати якість води, призначеної для пиття та приготування їжі. Не секрет, що якість водопровідної води доволі низька, а ризик нестачі чистого продукту в майбутньому доволі високий. Але ж від того, яку воду ми вживаємо щоденно, залежить стан нашого здоров’я та тривалість життя!
Тож яку воду можна пити спокійно? Основні вимоги до якості питної води — це чистота, прозорість, відсутність неприємного смаку та запаху, наявність необхідних людині мінеральних компонентів в оптимальній концентрації.
Мінералізація води — характеристика, яка вказується на етикетках, визначає вміст мінеральних речовин у рідині. Деякі мінерали корисні для організму й відіграють значну роль у роботі органів. Проте у воді можуть бути й такі речовини, які чинять шкоду, наприклад, солі важких металів. Якщо справа стосується звичайної, а не мінеральної води, то однією з умов високої якості виступає низький рівень мінералізації.
Як звичайна чиста питна вода, так і столова мінеральна вода підходять для щоденного пиття, а норма споживання на добу визначається на основі ваги тіла людини. Також існує лікувальна мінеральна вода з високим вмістом мікроелементів, яка використовується в лікувальних цілях і призначається лікарем.
Організм людини має щоденно отримувати якісну питну воду у необхідній кількості, адже вона виконує наступні важливі функції:
Фізичні характеристики
Каламутність рідини свідчить про наявність в ній великої кількості колоїдальних частинок, які не дають променям світла вільно проходити крізь воду. Причиною каламутності можуть виступати мікроорганізми, забруднення, водорості тощо. Така вода потребує обов’язкового очищення перед вживанням.
Кольоровість води виступає ще одним фізичним показником якості. Цей параметр вимірюється в градусах платиново-кобальтової шкали (один градус відповідає рівню кольоровості, який забезпечує 1 мг солі платини, розчиненої в 1 дм куб води). Вода стає кольоровою через попадання в неї певних речовин з ґрунту чи стічних вод. Наприклад, це можуть бути сполуки заліза, органічні речовини, колоїди. Крім того, кольоровість води може бути спричинена цвітінням.
Запах — важливий органолептичний показник, який можна визначити за допомогою нюху та спеціальної п’ятибальної шкали. Визначати запах можна для води в холодному чи гарячому стані.
Крім того, запахи поділяють на три наступні категорії:
1. R — мають природне походження, зазвичай рослинне. Такі запахи викликають органічні сполуки, які не знаходяться в стадії гнильного розкладання. Це можуть бути аромати трави, сіна, квітів, сухого листя, деревної кори, землі, торфу тощо.
2. G — також мають природне походження, проте на відміну від вищезазначених виділяються органікою в стадії гнильного розкладання. Наприклад, це запахи затхлості, прілості, цвілі, протухлих яєць тощо.
3. S — мають не природне походження, тобто викликаються речовинами, які зазвичай відсутні у природній воді. До цієї категорії належать специфічні запахи хлору, нафтопродуктів, фенолу тощо.
Будь-яка вода за виключенням дистильованої має певний смак або присмак. Він може бути більш м’який або жорсткий, солоний, солодкуватий, кислий, гіркуватий тощо. Смак води залежить від її складу — вмісту тих чи інших мінеральних або органічних речовин.
Жорсткість
Показник жорсткості води залежить від вмісту солей магнію та кальцію. Лікарі не рекомендують вживати занадто жорстку воду, адже вона може наносити шкоду здоров’ю, зокрема судинам та серцю. Існують встановлені норми жорсткості води, перевищення яких може призводити до захворювань, а також до виведення з ладу нагрівальних приладів. Верхня межа жорсткості питної води становить 4 мг-екв/л.
Мінералізація
Цей показник говорить про кількість мінеральних речовин, які розчинені у воді. Частіше за все у воді містяться наступні речовини:
Занадто висока концентрація домішок у воді може провокувати різні захворювання та зокрема викликати алергію.
Рівень кислотності (pH)
Водневий показник pH або рівень кислотності допомагає визначити різні процеси, які проходять у воді, а також походження речовин, які в ній розчинені. Вимірюється він за допомогою спеціального приладу — pH-метру.
Питна вода повинна мати водневий показник в діапазоні 6–9. Причому, 7 — відповідає нейтральному середовищу, 6 — кислому, а 8 та 9 — залуженому.
Бактеріологічні характеристики
Показник бактеріологічної чистоти води залежить від вмісту шкідливих бактерій, які можуть викликати захворювання. До таких належать кишкові палички, холера, гепатит, дизентерія, черевний тиф тощо. Ці захворювання часто зустрічаються в Індії, Південній Америці та Непалі, де водопровідна вода має дуже погану якість і часто містить збудники бактеріологічних інфекцій.
Для визначення бактеріологічної чистоти води необхідно взяти відповідні проби та провести лабораторні дослідження. Аналіз допомагає виявити органічні речовини, які містяться у воді, їх походження та концентрацію.
Окиснюваність
Цей показник характеризує вміст у воді органічних речовин та мінеральних домішок, які легко окислюються, наприклад, сірководню. За величиною окиснюваності можна визначити рівень забруднення рідини. Такий показник вважається комплексним та не дає уявлення про походження забруднювачів, але показує загальну насиченість води органічними речовинами. Якщо перманганатна* окиснюваність води становить більше за 2 мг О2/дм3, вживати такий продукт не варто.
*Окиснюваність називають перманганатною, оскільки аналіз проби проводять за допомогою перманганату калію.
Температура
Температура води значною мірою впливає на процеси, які в ній відбуваються. Лікарі та дієтологи вважають, що найбільшу користь можна отримати від вживання чистої питної води, температура якої знаходиться в діапазоні від 20°С до 25°С.
Насиченість киснем
Цей показник вказує на рівень насичення питної води молекулами кисню. Попри те, що високий вміст кисню підвищує здатність води до корозії, такий продукт рекомендований для пиття, оскільки дуже корисний для організму. Питна вода високої якості повинна містити не менше сімдесяти п’яти відсотків кисню.
Радіоактивність
Під показником радіоактивності води мається на увазі наявність або відсутність у ній радіоактивних елементів. Дуже важливо проводити лабораторний аналіз на радіоактивну чистоту води, в місцях добування якої раніше розміщувались атомні електростанції або випробувальні полігони. Навіть артезіанські свердловини, розміщені в таких місцях, можуть бути заражені радіоактивними викидами.
Сухий залишок
Цей параметр показує, скільки взагалі міститься у воді мінеральних та органічних речовин, включаючи солі магнію, кальцію, натрію тощо. За допомогою сухого залишку визначають загальну мінералізацію продукту.
Для джерела питної води такий показник не повинен бути більшим за 1000 мг/л. Варто зазначити, що перевищений показник сухого залишку перешкоджає використанню води не тільки для пиття, але й для промислових цілей. Так, вода з підвищеним вмістом розчинених речовин непридатна для виробництва капрону, конденсаторного паперу, штучного каучуку, кіноплівки тощо. Таку воду не можна використовувати для живлення парових котлів, оскільки збільшується їх продувка та знижується економічність роботи.
Вміст заліза
Зазвичай домішки заліза потрапляють у підземні води, які добуваються із свердловин. Оскільки під землею недостатньо кисню, залізо не окислюється й може міститися у воді у доволі високих концентраціях.
Водопровідна вода теж може містити залізо, але з іншої причини — вторинного забруднення. В процесі того, як вода “подорожує” по трубах, вона може змивати й розчиняти часточки іржі та різні сполуки, в яких міститься залізо.
Для питної води вміст заліза не повинен бути більшим за 0,2 мг/л. Якщо у воді занадто багато цього елементу, її смак погіршується, а при регулярному споживанні у людей можуть виникати закрепи та метеоризм.
Навіть вода господарсько-побутового призначення не повинна містити понаднормове залізо, оскільки воно може пошкодити білизну та спричинити до появи іржавих плям на сантехніці. Також вода із зависоким вмістом заліза непридатна для промислового фарбування текстилю, виробництва кіноплівки та деяких інших промислових робіт. Іноді через таку воду в трубопроводах утворюються відкладення заліза.
Хлориди та сульфати
Це цілком розчинні у воді сполуки, які негативно впливають на людський організм. У людей, які регулярно вживають хлоровану воду, спостерігаються порушення сечостатевої системи, що призводить до появи набряків, підвищення тиску, виникнення проблем із судинами та серцем.
Воду із сульфатами можна розпізнати по солоно-гіркуватому присмаку. Пиття такої рідини може викликати подразнення слизової ШКТ або діарею (адже сульфат магнію — відомий проносний препарат швидкої дії).
Аби вода була придатна для пиття й не шкодила здоров’ю, вміст хлоридів та сульфатів має бути не більшим за 250 мг/л.
Фториди
Як відомо, фтор та його сполуки здійснюють вплив на кістковий скелет та зуби. Причому залежно від концентрації речовин цей вплив може бути позитивним або негативним. Питна вода високої якості має вміст фторидів від 0,7 мг/л до 1,5 мг/л.
Силікатна кислота
Воду з перевищеним вмістом силікатної кислоти не можна використовувати для живлення котлів, які працюють під високим тиском, оскільки на стінках і турбінах накопичуються силікатні відкладення.
Люди, які подовгу вживають воду із зависоким вмістом кремнієвих сполук, можуть страждати на фіброз легень, новоутворення, ниркові камені. Також про отруєння може свідчити хронічна втомлюваність, анемія, депресія.
Як визначають якість води?
Якщо обсяг токсичних речовин, розчинених у воді, невеликий, визначити його буває складно. Для аналізу якості води досліджують її склад та структуру, а також функціональні характеристики.
Визначати якість питної води на основі головних хімічних показників допомагають спеціальні методологічні прилади. Інші перевірки здійснюються в лабораторних умовах та залежать від необхідної глибини аналізу.
Дослідження якості води бувають:
В більшості випадків для визначення якості води достатньо скороченого аналізу, але в деяких ситуаціях виконується більш глибоке дослідження. В результаті аналізу враховуються та порівнюються всі показники якості питної води, визначаються елементи, які перевищують граничну концентрацію (якщо такі є).
Перевіряємо якість води в домашніх умовах
Попри те, що вдома не можна скористатися послугами лабораторії, ми завжди можемо застосувати для перевірки свої органи чуття. Перше, що варто зробити для визначення якості води, це спробувати її на смак, понюхати й подивитись на світло.
Обов’язковою, хоча й не достатньою, умовою високої якості води є відсутність неприємного запаху та смаку, а також вираженого кольору.
За смаком води можна визначити перевищення вмісту в ній деяких речовин. Гіркувата на присмак рідина, скоріше за все, містить забагато магнію, а солодкувата надто багато гіпсу. Терпкуватість води може свідчити про перевищений вміст заліза.
Визначити якість води допомагають деякі непрямі ознаки. Наприклад, якщо вона залишає розводи на склі, це свідчить про високу концентрацію органічних речовин. Якщо на посуді для кип’ятіння води чи нагрівальному приладі з’являється червонуватий накип, отже вода містить забагато заліза. Якщо випрана білизна стала сіруватою, вода має підвищену концентрацію хлору, марганцю, солей магнію.
Варто зазначити, що особливо небезпечно кип’ятити хлоровану воду, адже внаслідок кип’ятіння солі хлору утворюють отруйні сполуки — канцерогени.
Пропонуємо ще кілька порад, як в домашніх умовах можна визначити якість води:
1. Щоб перевірити прозорість, налийте воду у склянку на рівень 20 см. Підкладіть газету або журнал під склянку. Якщо текст нормально читається через шар води, прозорість рідини відповідає нормі.
2. Для визначення кольоровості води, поставте склянку на білий аркуш. Якщо відтінки білого відрізняються, то у воді присутня органіка чи інші домішки.
3. Щоб визначити жорсткість води, можна скористатися мийним засобом: якщо мило або порошок погано піниться, то рівень жорсткості високий.
4. Великі часточки домішок можна виявити за допомогою фільтра чи відстоювання. Якщо вода в ємності відстоїться деякий час, органічні домішки осядуть на дно.
Як підвищити якість води?
Водопровідна вода перевіряється перед подачею в загальну мережу, а також в місцях водозабору. Варто зауважити, що навіть чиста рідина з часом може зіпсуватися або забруднитися під час проходження по старих трубах.
Щоб підвищити показники якості води, сучасні підприємства використовують багатоетапну систему очищення. Вона може охоплювати наступні методи:
Зазвичай професійно очищена вода коштує дорожче, але має високу якість та безпечна для споживання.
Як очистити воду в домашніх умовах?
Мабуть, найбільш поширеним способом очищення води є кип’ятіння. Завдяки високій температурі вода позбавляється від цілого спектра вірусів, бактерій та інших шкідливих мікроорганізмів. Проте варто зважати, що внаслідок кип’ятіння у воді формується кальцій і витісняється кисень.
Як альтернативу кип’ятінню можна спробувати наступні способи:
1. Відстоювання. Доки вода відстоюється, важкі суспензії випадають в осад, а хлориди випаровуються.
2. Заморожування та розморожування. В талій воді відсутні солі та міститься багато кисню.
3. Очищення активованим вугіллям. Відбувається адсорбція домішок та неприємних запахів.
4. Знезараження сріблом. Насичення води іонами срібла виконує функцію знезараження та сприятливо впливає на організм.
5. Очищення шунгітом. Камінь абсорбує ацетон та хлор, очищує воду від бактерій.
6. Використання народних методів. До таких належить яблучний оцет, горобина, йод тощо.
Щоб завжди пити тільки корисну воду, варто придбати не лише фільтр, але й набір для тестування хімічного складу рідини.
Кип’ячена вода: користь та шкода
За температури кипіння 95–100 градусів у воді гинуть всі мікроорганізми, причому не тільки шкідливі, але й корисні. Однозначна перевага кип’ятіння — це відсутність бактерій, вірусів та хвороботворних мікробів, а отже ефективна профілактика інфекційних захворювань.
Проте після кип’ятіння вода стає наче «мертвою» і вже не приносить організму такої користі, як свіжа. Крім того, високий нагрів може призводити до формування нерозчинного осаду та деяких небезпечних для людського здоров’я сполук.
Яку воду можна використовувати для пиття?
Сьогодні якість питної води в Україні визначається законодавством — встановленими стандартами, які максимально наближені до європейських.
Лікарі, науковці та дієтологи рекомендують використовувати для пиття та кулінарних процесів воду, яка пройшла кілька етапів очищення. На жаль, побутових фільтрів для такої обробки замало — потрібне дороге професійне обладнання, яке відповідає певним стандартам.
Якісно очищена вода залишається «живою» та має корисний для людського організму склад. Вона набагато краще тамує спрагу, має приємний смак та заряджає нас енергією. Регулярно вживаючи якісну воду, ми турбуємось про своє здоров’я, покращуємо самопочуття та зовнішній вигляд, нормалізуємо обмін речовин та успішно контролюємо вагу.