Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Нітрати у воді: норма, потенційні негативні впливи та способи очищення води від нітратів

30 Січня 2024

Сьогодні всі знають про шкоду нітратів, але здебільшого остерігаються ранніх фруктів та овочів, нітратний вміст яких буває надто високим. Втім, мало хто звертає увагу на вміст нітратів у воді, який також може становити небезпеку здоров’ю.

researcher-holds-a-test-tube-with-water-in-a-hand-in-blue-glove_8353-7164.jpg

Характеристика нітратів та їх властивості

Нітратами називають солі азотної кислоти, що можуть бути токсичними для організму. Зазвичай нітрати у воді з’являються через потрапляння у систему водопостачання промислових стоків або сільськогосподарських добрив із вмістом азоту, які використовуються на полях.

Існує поширена думка, що вода з колодязя чи свердловини завжди чистіша та корисніша за ту, що ллється з-під крана. Але насправді це не зажди так. Аналізуючи воду з неглибоких колодязів та свердловин, а також поверхневих водних джерел — річок та озер, фахівці доволі часто виявляють перевищення вмісту нітратів. Основна причина цього — азотовмісні добрива, які необдумано використовуються поблизу та ще й у великих кількостях. Нітрати з польових стоків швидко потрапляють у ґрунтові води, а звідти — у колодязі та свердловини.

Питна вода із зависоким вмістом нітратів при регулярному вживанні створює серйозні проблеми для здоров’я. Понад 2 мільйони людей у всьому світі щорічно мають летальні наслідки від отруєння нітратами, а найбільше — діти віком до 5 років. Це вагома причина уважно ставитися до питної води, регулярно перевіряючи її на вміст нітратів, особливо воду, призначену для маленьких дітей.

Потенційні негативні впливи нітратів на здоров'я

Якщо нітрати в воді перевищують допустиму норму, це становить серйозну небезпеку для здоров’я та життя людей. Оскільки їх згубний вплив не одразу помітний, шкідливі речовини накопичуються в організмі, призводячи до отруєння чи навіть летального результату.

Серед поширених хвороб, які можуть розвинутися внаслідок накопичення нітратів:

  • ракові захворювання шлунка й кишківника;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • проблеми з підшлунковою залозою;
  • серцева недостатність;
  • захворювання нирок.
  • closeup-shot-of-a-plastic-water-bottle-in-a-human-hand-perfect-for-water-waste-concept_181624-46747.jpg

    Коли в організмі накопичуються нітрати, в кровоносній системі починають відбуватися незворотні процеси. Метгемоглобін заміщає собою гемоглобін, перешкоджаючи транспортуванню кисню, що призводить до кисневого голодування, різкого погіршення самопочуття та основних показників здоров’я.

    Джерела забруднення та вивід нітратів у воді

    В деяких випадках рівень нітратів у воді зі свердловин може перевищувати норму у кілька разів. Причини бувають різними, але зазвичай вони пов’язані з сільськогосподарськими добривами та промисловими стоками.

    Сільське господарство та використання добрив

    Використання азотовмісних добрив — одна з основних причин забруднення води нітратами. На полях агропромислові підприємства часто безконтрольно застосовують селітру, цінова доступність якої дозволяє вносити добриво з надлишком. Значна частина азотовмісних добрив разом з дощовою й талою водою потрапляє в річки та озера, а також у ґрунтові води, колодязі та свердловини.

    Системи стічних вод та промислові викиди

    Промислові викиди — ще одна серйозна проблема, яка призводить до небезпечної концентрації нітратів у воді. Сьогодні азотнокислі сполуки застосовуються у виробництві у великих масштабах, а стоки промислових підприємств часто скидаються безконтрольно, забруднюючи нітратами природні джерела води.

    Нітрати у питній воді: допустимі норми

    Якщо концентрація нітратів у воді не перевищує допустиму норму, навіть щоденне вживання такої рідини не шкодить здоров’ю. Токсичний вплив не здійснюється, якщо вміст солей азотної кислоти складає до 45 мг/л. В деяких європейських країнах допустима норма нітратів у воді вища й становить до 50 мг/л. Проте використовують таку воду для приготування напоїв лише після очищення, коли рівень солей опускається до 10 мг/л. Цей показник є оптимальним, коли справа стосується води для приготування страв або напоїв. До того ж варто враховувати, що велика кількість нітратів може міститися у плодах зі значною кількістю рідини, таких як дині чи кавуни.

    Яким чином воду очищують від нітратів

    Якщо виявлено нітрати у воді, як позбутися небезпечних речовин? Воду можна очищувати методом зворотного осмосу або іонного обміну:

    1. Зворотний осмос здійснюється за допомогою дрібнопористої мембрани. Завдяки порам розміром від 0,001 мкм до 0,0001 мкм затримуються практично всі домішки (99,8%), включаючи й нітрати. Обладнання, що працює в такий спосіб, може мати промислове призначення (для виробництва харчових продуктів та питної води) або побутове.

    2. Очищення методом іонного обміну передбачає заміну аніонів, до яких належать і нітрати, на гідроксид іони. Відповідне обладнання зазвичай використовують у промислових цілях.

    Що треба знати, щоб захиститися від нітратів

    unrecognizable-ecologist-standing-where-sewage-waste-water-meets-the-river-and-taking-samples-to-determine-level-of-contamination-and-pollution_342744-950.jpg

    Пропонуємо кілька рекомендацій щодо захисту себе та рідних, а особливо дітей від згубного впливу нітратів:

    1. Вживаючи воду з природного джерела, колодязя чи свердловини, необхідно перевірити її на рівень концентрації нітратів. Для цього можна звернутися в хімічну лабораторію.

    2. Допустимою нормою вважається 45–50 мг/л. Беручи воду з колодязя, проаналізуйте його розміщення. Джерело повинно знаходитися вище по рельєфу та якомога далі від потенційних забруднювачів (полів, хлівів, вбиралень тощо). Крім того, звертайте увагу на герметичне обладнання колодязя, наявність кришки, регулярність очищення тощо. У більшості випадків вода буває чистішою в глибоких джерелах, аніж у поверхневих.

    3. Не забувайте, що нітрати — це сполуки, стійкі до термічного впливу, тому їх не можна знищити способом кип’ятіння. До того ж кількість солей зростає із часом, внаслідок активної діяльності нітрифікуючих бактерій, тому воду необхідно вживати свіжою, а відкриту пляшку — тримати у холоді.

    4. До групи високого ризику входять малята, які вигодовуються штучно. В ідеалі, щоб уникнути небезпеки, краще практикувати грудне вигодовування, але якщо це неможливо — використовувати для сумішей лише спеціальну очищену воду для малят, яка продається в аптеках.

    Потурбуйтеся про своє здоров’я, вживаючи чисту перевірену воду без нітратів!