Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Кип'ячена вода: користь чи шкода?

20 Жовтня 2023

Людям, як і всім іншим живим істотам, необхідно вживати воду, стежачи не тільки за достатньою її кількістю, але й за якістю цього продукту. Багато хто звик кип'ятити воду з під крана, щоб очистити від бактерій, мікробів та шкідливих хімічних сполук, проте це не завжди дозволяє розвʼязати проблему. Варто розглянути користь та шкоду кип’яченої води, щоб прийняти свідоме рішення про доцільність її вживання.

still-life-hot-water-arrangement_23-2149055820.jpg-_1_.jpg

Процес кип’ятіння води

Частіше за все, воду кип’ятять у чайнику або в каструлі. Щоб відбувалися процеси кипіння, температура води має сягати ста градусів за Цельсієм. Візуально про закипання рідини можна судити по бульбашках на поверхні та бурливій консистенції.

Кип'ячена вода: користь і шкода

Насправді доцільність кип’ятіння води залишається під питанням — думки фахівців тут розходяться, та й користувачі мають різні переконання з цього приводу. Все відносно. Наприклад, кип'ячена вода корисна менше, ніж сира, але тільки у тому разі, якщо сира не містить шкідливих бактерій та домішок. Що ж до кип’яченої води, давайте визначимо її корисні та шкідливі властивості. Отже, кип'ячена вода — користь чи шкода?

Чи корисна кип'ячена вода для вживання?

Якщо ви стоїте перед вибором — вода кип'ячена чи сира з-під крана, то хочете чи ні, але мусите кип’ятити, щоб убезпечити себе від бактерій. Цей процес забезпечує наступні переваги:

1. Завдяки термічній обробці рідина очищується від великої кількості бактерій та мікробів, які можуть становити небезпеку для здоров’я людини.

2. Внаслідок кип’ятіння у воді руйнуються шкідливі хімічні сполуки, такі як хлор та похідні від нього. Солі та домішки випадають в осад, який людина відділяє від чистої питної води. Все це дозволяє зменшити шкідливий вплив водопровідної води на організм.

3. Після кип’ятіння вода набуває м’якшого смаку, тому багато людей віддають перевагу саме кип’яченому продукту.

Слід зазначити, що якщо вода потрібна для приготування чаю чи кави, вона обов’язково піддається кип’ятінню. Адже лише кип’ятком можна заварити чайну заварку, розчинну або мелену каву — іншими способами цього не зробиш.

Кип'ячена вода: шкода для організму

clear-water-from-jug_23-2148728723.jpg

На жаль, кип’ятіння води не може вважатися панацеєю, оскільки крім користі має також і шкідливий вплив.

По-перше, під час термічної обробки руйнується природна молекулярна структура води, тому кип’ячену рідину інколи називають «мертвою». Вживання такої води приносить значно менше користі, ніж сирої. Організм втрачає запаси корисних сполук, внаслідок чого прискорюються процеси старіння.

По-друге, внаслідок кип’ятіння випаровується певний об’єм рідини, що призводить до збільшення вмісту солей. Побачити їх можна неозброєним оком: на стінках та дні чайника або каструлі утворюється білий наліт, але це ще не все — такі ж самі солі є й у самій воді. Якщо пити не відстояну кип’ячену воду, ці шкідливі речовини потрапляють в організм та завдають шкоди здоров’ю. Особливо страждають нирки й судини, а також інші внутрішні органи. Найбільшої шкоди солі завдають вагітним жінкам, маленьким дітям, а також людям похилого віку.

По-третє, до знищення вірусів та бактерій внаслідок кип’ятіння теж є запитання. Деяких видів бактерій можна позбавитися виключно за допомогою тривалого кип’ятіння — від 10 до 30 хвилин. Зазвичай ніхто не кип’ятить воду так довго, адже за пів години може випаруватись половина чайника, тому більшість людей вимикають вогонь одразу після закипання. Електричні чайники взагалі вимикаються автоматично. Таким чином, далеко не всі хвороботворні бактерії зникають при кип’ятінні.

І ще один нюанс — разом зі шкідливими бактеріями термічна обробка знищує й багато корисних, тому кип’ячена вода значно поступається у користі чистій сирій.

still-life-hot-water-composition_23-2149055833.jpg.jpg

Цілком справедливо, що за допомогою кип’ятіння можна позбавити воду від хлору, проте він не зникає повністю, а тільки переходить при нагріванні в інші форми. Внаслідок термічної обробки у воді утворюються солі заліза, тригалометани, ртуть, титрат — це теж доволі шкідливі для організму речовини.

Якщо обирати — кип'ячена вода чи фільтрована, то зважаючи на недоліки кип’ятіння, краще вибрати останній варіант. Головне придбати якісний фільтр, який очистить воду від домішок і бактерій.

Чи можна кип’ятити воду повторно?

Якщо кип'ятити воду з-під крана перед вживанням, то лише один раз! Уникайте повторного кип’ятіння, адже воно підвищує загрозу такої води для здоров’я. Внаслідок повторної термічної обробки у рідині утворюються складні сполуки та білий крейдяний наліт — вживання такої води шкідливе. Вкрай небезпечно повторно кип’ятити жорстку воду, у якій багато кальцію та інших домішок.

Варто пам’ятати, що вживання повторно кип’яченої води негативно впливає на кісткову тканину та імунітет, а особливу небезпеку становить для тих людей, які мають камені у нирках чи сечовому міхурі, страждають на артрит або атеросклероз.