Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Джерельна вода, що це таке та які її властивості?

23 Травня 2024

Вода — один із найцінніших природних ресурсів, без якого не може існувати ніщо живе на нашій планеті. Але варто зважати, що не всяка вода може використовуватись людиною для пиття. З усього обсягу водних ресурсів тільки 3% є прісними, а питними можна вважати менше 1%. Проблема чистої питної води загострюється, адже сьогодні доводиться додатково очищувати навіть відносно чисту воду з природних водойм.

Виділяють 3 основні види питної води природного походження: джерельну, артезіанську та мінеральну. Розгляньмо особливості, якими відзначається джерельна вода — користь і можливу шкоду, переваги й недоліки.

young-woman-traveling-by-herself_23-2148943471.jpg

Що таке джерельна вода?

Джерелом називають природне водне родовище, утворене внаслідок розлому ґрунтових шарів. Таким чином вода з підземних басейнів виходить назовні — пробивається на поверхню землі. Джерела можуть з’являтися через особливості рельєфу у певних місцях, або внаслідок зсунення шарів ґрунту. Іноді джерела зникають, оскільки шари землі знову зміщуються, перекриваючи вихід підземним водам.

Джерельна вода — це вода з підземних басейнів, яка пробивається під тиском гірських порід, що зміщуються та відкривають шляхи на поверхню. Вона вважається чистою, корисною та смачною, але тільки за умови гарної екології.

Чому джерельна вода чиста? Коли вона проходить крізь глибинні шари, всілякі домішки та забруднення — відфільтровуються. Річ у тім, що камінці, глина, пісок та інші структури виступають ефективними природними фільтрами, які не поступаються навіть найсучаснішим системам осмосу.

Особливості та характеристики джерельної води

Проходячи через вапняні пласти, пісок та гравій, джерельна вода фільтрується й ретельно очищується. За складом вона приблизно така ж, як колодязна або артезіанська вода. Головна відмінність полягає у способі формування водойми: якщо колодязі та артезіанські свердловини створюються штучно, то джерела на поверхні землі з’являються природним чином.

Смак та хімічний склад джерельної води залежить від типу порід, через які вона просочується на шляху до поверхні. Крім того, на властивості рідини впливає глибина залягання підземних водоносних пластів.

mountains-stream_1398-2303.jpg

Якщо порівняти прісну питну воду з різних типів водойм, джерельна виявиться найсмачнішою та найкориснішою. Проходячи крізь численні шари різних порід, вона не тільки очищується, але й збагачується киснем та мінеральними речовинами, що робить її корисною для організму та приємною на смак.

Оскільки вода з різних джерел має різний хімічний склад, то смакові властивості теж різняться. Відмінності залежать від глибини залягання водоносного пласта, а також типу, щільності та структури шарів, пористості і проникності порід, через які проходить вода.

Серед характеристик джерельної води варто виділити:

1. Температура. В залежності від температури, джерельні ключі розділяють на холодноводні й термальні. Холодноводні більш поширені та корисні для пиття. Холодна температура не дає розвиватися хвороботворним бактеріям, а вода з такого джерела краще тамує спрагу і легше засвоюється організмом.

2. Органолептичні властивості. На колір джерельна вода має бути прозорою та безбарвною, а на смак приємною. У неї не повинно бути специфічного запаху.

3. Вміст мінералів. В залежності від складу вода буває прісною або мінеральною. Невеликий вміст мінеральних речовин корисний для людини, але зависока концентрація мінералів та солей може бути шкідливою.

4. Наявність розчинених газів. Зазвичай мається на увазі кисень, розчинений у воді. Чим більше вода насичена киснем, тим вона корисніша.

clean-mountain-river_8353-6456 (1).jpg

Особливості складу

Основні мікроелементи, які містяться в джерельній воді:

1. Калій. Бере безпосередню участь в регулюванні процесів кровообігу.

2. Кальцій. Необхідний для формування кісток та зубів, зміцнення міжклітинних зв’язків, згортання крові.

3. Магній. Потрібен для обміну речовин в організмі, жовчовиділення, нормального функціонування кишківника та нервової системи.

4. Натрій. Відіграє важливу роль у метаболізмі, розширює судини, забезпечує проходження нервових імпульсів.

5. Хлориди. Необхідні для водно-електролітного балансу, є неодмінними компонентами крові та лімфи.

Мінеральний склад джерельної води добре збалансований та близький до чистої питної води, яку отримують способом фільтрації та мінералізації (очищають від забруднень, а потім збагачують мінералами). Варто зазначити, що природна джерельна вода корисніша за штучно мінералізовану, але за умови, що джерело знаходиться в екологічно-чистому місці.

Корисні властивості джерельної води

Екологічно-чисті природні продукти — сучасний тренд, до якого відноситься також і джерельна вода. Вона містить не тільки корисні мінерали, але й багато розчиненого кисню, необхідного для організму людини. Особливо корисною та безпечною вважається холодна джерельна вода (до 5°С), в якій не розмножують бактерії та мікроби.

В джерельній воді немає сторонніх домішок, які використовуються для очищення звичайної води, наприклад, хлору або озону. Водопровідну воду сьогодні не рекомендують пити без попереднього очищення, тому інтерес до джерельної води тільки збільшується.

Види цілющої води в природі

Цілюща природна вода — це не тільки мінеральні джерела. Можна виділити наступні різновиди.

macro-shot-of-pouring-water-into-a-glass_53876-31914 (1).jpg

Насичена киснем

Зазвичай пласти такої води залягають на глибині до 60 метрів. Кисню в ній міститься в 10 разів більше, ніж у звичайній воді, що дуже корисно для організму. Сьогодні кисневу воду можна придбати розфасовану в магазинах.

Тала

В такій воді немає оксиду дейтерію, тому її називають легкою. Варто зазначити, що важка вода з оксидом дейтерію шкідлива для організму, а водопровідна являє собою суміш із легкої води та невеликої кількості важкої.

Морська

Вона не використовується для пиття, але застосовується в медицині та косметології. Завдяки високому вмісту різноманітних мікроелементів морська вода виступає сировиною для приготування ліків. Наявність йоду та брому, а також інших корисних складових зумовлює антибактеріальні, протизапальні, розсмоктувальні властивості морської води.

Срібна

Збагачена сріблом вода також зустрічається в природі, але найчастіше її виготовляють штучним способом. Сьогодні вона теж продається в магазинах. Завдяки іонам срібла такий продукт ефективно знищує віруси, хвороботворні грибки та бактерії. Срібна вода діє інтенсивніше за хлор, але не пошкоджує корисну мікрофлору людського організму. Вона широко застосовується в медицині, у тому числі для лікування наступних хвороб:

  • гострих респіраторних;
  • кон'юнктивіту;
  • грибкових захворювань шкіри;
  • гастритів тощо.
  • Стоматологи радять використовувати срібну воду для полоскання ротової порожнини, а інфекціоністи — для примочок при інфекційних захворюваннях. При регулярному вживанні в рекомендованих дозах вода, насичена срібними іонами, добре тонізує та зміцнює організм.

    woman-s-hands-with-water-splash_1301-6711.jpg

    Вода з джерела: плюси та мінуси

    Користь джерельної води залежить від її складу та чистоти, але на ці характеристики безпосередньо впливає місце знаходження джерела. Визначаючи плюси та мінуси ключової води, варто враховувати клімат у регіоні, стан екології, епідеміологічну ситуацію, наявність поблизу промислових та сільськогосподарських підприємств, а також великих людських поселень. Крім того, необхідно дослідити глибину залягання води під землею, характеристики ґрунту та різних порід, через які проходить вода.

    Якщо всі перелічені фактори свідчать про корисність та безпечність ключової води, можна говорити про її переваги:

  • Добре збалансований фізико-хімічний склад. Оптимальна концентрація мінеральних речовин, відсутність шкідливих домішок та хвороботворних мікроорганізмів.
  • Завдяки природній фільтрації шарами піску, гравію, глини тощо. Вода ефективно очищається і не вимагає додаткової обробки. Це значить, що її не доведеться очищувати озонуванням, хлоруванням чи будь-якими іншими методами.
  • Природна структура джерельної води оптимально підходить для засвоєння людським організмом.
  • Завдяки насиченості киснем ключова вода чудово тонізує, заряджає енергією, зміцнює організм.
  • Чиста джерельна вода має багато переваг, але разом з тим вона не позбавлена і недоліків:

    1. Склад ключової води у великій мірі залежить від зовнішнього середовища. На нього впливає безліч факторів, включаючи характеристики ґрунту, стан екології, глибину залягання тощо.

    2. Зазвичай чисті джерела знаходяться далеко від людських поселень чи будь-якої інфраструктури, а інколи й узагалі у важкодоступних місцях. Це значно ускладнює видобуток води для щоденного використання.

    3. Напір води в джерелі набагато слабший, ніж з-під крана, тому людині треба чимало часу, щоб набрати хоча б пляшку води.

    4. Джерельну воду не вдається довго зберігати без втрати її властивостей. В холодноводних підземних джерелах бактерії не розмножуються, проте з виходом води на поверхню, вона перетворюється на сприятливе середовище для розвитку мікробів.

    filling-water-can_23-2147632830.jpg

    Як джерельну воду використовують у промисловості?

    Оптимальною сировиною для харчової промисловості являється слабо мінералізована вода, яка містить мінеральні речовини в оптимальній кількості. Джерельна вода — саме така, тому часто використовується в промисловості. Якщо виникає необхідність, її знезаражують або зменшують у складі концентрацію заліза (чи якогось іншого елемента). Крім того, у джерельну воду можуть додавати іони срібла, надаючи їй дезінфікуючих властивостей.

    Чи можна пити воду з джерела?

    Багато людей цікавиться, де взяти джерельну воду, якщо поряд немає ніякого джерела. Найбезпечніше — придбати її в магазині у надійного постачальника. Так ви будете впевнені, що джерельна вода відповідає всім встановленим нормам, є корисною та безпечною.

    Якщо у вас є можливість добувати воду з природних джерел, варто враховувати наступні моменти:

    1. Не можна вживати воду з джерел, поблизу яких наявні промислові або сільськогосподарські підприємства, а особливо об’єкти хімічної промисловості. Небезпечно брати воду поблизу звалищ та навіть великих людських поселень, адже люди часто використовують у господарстві хімікати, що впливає на навколишнє середовище.

    2. Щоб убезпечити себе, краще скористатися побутовим фільтром, щоб очистити воду з неперевіреного джерела.

    3. Не рекомендується пити воду з джерел у період весняних повеней або осінніх паводків, оскільки різні домішки просочуються через розм’якшений ґрунт і накопичуються у воді у високій концентрації.

    4. Ідеальний варіант — регулярно перевіряти склад джерельної води лабораторними способами, якщо у вас є така можливість, або залучати спеціалістів. Так ви будете впевнені, що п’єте абсолютно чисту, безпечну та корисну для здоров’я воду.

    Висновок

    Джерельні води не випадково вважаються справжнім дивом природи, адже чудово тамують спрагу, заряджають енергією, радують приємним смаком та корисними властивостями. Однак якість ключової води у великій мірі залежить від зовнішнього середовища, тому так важливо вживати воду з перевірених природних джерел. Варто пам’ятати, що вода в джерелі може містити забруднення та шкідливі домішки, особливо, якщо знаходиться поблизу промислових підприємств, сільськогосподарських угідь, звалищ тощо.