В Україні водопровідна вода вважається придатною для пиття, а її основні характеристики щодня контролюються фахівцями міських служб. Однак смачною, а тим паче корисною, таку рідину не назвати. Розберемося докладніше в питанні, чи можна пити воду з під крана.
Чи можна пити воду з водопроводу?
Якщо коротко: робити цього не рекомендується, якщо ви дбаєте про власне здоров'я, смак їжі та напоїв. Але чому так? На це є кілька причин:
1. Застарілі стандарти. Сьогодні вода з міських мереж перевіряється на відповідність нормам, ухваленим ще в 1982 і 1996 роках. При цьому не враховуються деякі фізико-хімічні показники, здатні чинити негативний вплив на здоров'я. Так, водопровідна рідина зазвичай містить шкідливу концентрацію заліза, солей натрію і кальцію.
2. Примітивні технології муніципальної водопідготовки. Наразі застосовуються способи обробки, настільки ж застарілі, що й норми. Наприклад, для дезінфекції використовують хлор, який навіть у малих кількостях надає воді неприємного смаку і запаху, а ще схильний накопичуватися в організмі, викликаючи хронічні захворювання.
3. Поганий стан труб. Більша частина української водопровідної системи зношена на 70–80%. Це означає, що на шляху до споживача вода піддається забрудненню дрібними частинками іржі, окалини, багаторічних мінеральних відкладень.
Шкода від водопровідної води
Водопровідна вода, точніше, домішки, що містяться в ній, завдають шкоди здоров'ю живих організмів. Регулярне вживання такої рідини провокує низку небезпечних змін у людському тілі:
Крім того, таку воду не рекомендується давати тваринам або використовувати для наповнення акваріумів. Це може бути небезпечно навіть у найближчій перспективі.
Вирішуючи, чи можна кип'ятити воду з під крана, пам'ятайте, що вона завдає шкоди навіть сантехнічним приладам. Розчинені солі кальцію і магнію осідають у трубах, змішувачах і на нагрівальних елементах у вигляді твердого нальоту. Дрібні механічні домішки здатні забивати трубки та канали техніки.
Ознаки неякісної трубопровідної води
Щоб вирішити для себе, чи можна пити воду з під крана через фільтр, необхідно розібратися, які ознаки свідчать про недостатнє очищення рідини:
Розвʼязання проблеми
Багато українців ставлять собі питання, чи можна пити воду з під крана після кип'ятіння та/або відстоювання. Така обробка дійсно дає змогу вбити більшу частину бактерій, вірусів, грибків і трохи знизити жорсткість. Однак кип'ятіння абсолютно не вплине на вміст пестицидів, сульфатів, нітратів, важких металів, тому не може вважатися панацеєю.
Щоб підвищити якість сирої води, можна використовувати системи очищення. Але прості фільтри на 1–3 ступені очищення недостатньо ефективні, а установки зворотного осмосу досить громіздкі та дорогі в обслуговуванні.
Більш безпечним і одночасно зручним рішенням буде доставка бутельованої води від перевіреного постачальника. Такий продукт має оптимальні показники, оскільки видобувається з надр землі і проходить додаткову обробку з використанням новітніх технологій. Завдяки цьому таку воду можна пити навіть без кип'ятіння, використовувати для приготування страв і напоїв, безбоязно давати дітям і домашнім улюбленцям.