Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Чай чи кава: де більше кофеїну?

30 Серпня 2023

Кава — улюблений напій багатьох людей, який приваблює не тільки вишуканим смаком, але й здатністю дарувати бадьорість та заряджати енергією. Стимулюючі властивості напою обумовлює кофеїн, який, до речі, міститься не тільки в каві, але й в інших продуктах, наприклад, у чаї. Давайте розглянемо, де більше кофеїну — в каві чи у чаї, і який напій краще вибрати для вживання.

top-view-strainer-with-coffee-beans_23-2148255030.jpg

В чому більше кофеїну: в каві чи чаю

Стандартна порція кави, яку можна купити в кав’ярні чи автоматі, містить близько 90–100 мг кофеїну. У такому ж об’ємі зеленого чаю може міститися від 25 до 80 мг кофеїну, чорного — від 25 до 70 мг. Все залежить від сорту чаю та способів заварювання.

Таким чином, кава дозволяє одразу отримати велику дозу кофеїну, а за допомогою чаїв цю норму можна регулювати, підбираючи той чи інший сорт та використовуючи різні об’єми заварки. У будь-якому разі не варто вживати понад 600 мг кофеїну на добу, а оптимальною нормою на день вважається доза 400 мг.

Корисні та шкідливі властивості кофеїну

Кофеїн вважають потужним психостимулятором, здатним активізувати роботу нервової системи, посилювати розумову діяльність, фізичну активність та працездатність. Це корисні властивості кофеїну, які може оцінити кожний, хто займається розумовою чи фізичною працею або ж просто не може швидко прокинутись вранці та налаштуватись на робочий день.

Нюанс у тому, що не завжди наш організм може витримувати підвищені навантаження, особливо при постійному вживанні кави. Крім того, вона може призводити до звикання, в результаті чого організм постійно потребує стимуляції і негативно реагує на нестачу кофеїну: людина швидко втомлюється, відчуває в’ялість, сонливість, апатію. Щоб уникнути цих неприємностей, треба лише дотримуватись рекомендованих норм вживання кофеїну, не перевищуючи їх.

Чим замінити кофеїн

Якщо вам терміново потрібен заряд бадьорості, можна випити каву еспресо або зробити чашку американо, у цих напоях міститься значна порція кофеїну. А якщо ви любите пити каву кілька разів протягом дня, віддавайте перевагу м’якшим напоям — капучино або лате, у яких кофеїну значно менше.

Щоб отримати свою норму кофеїну, можна пити не тільки каву, але й міцний чай — зелений або чорний. Як бонус ви споживатимете цінну амінокислоту L-теанін, яка покращує діяльність головного мозку. Споживання чаю подарує заряд енергії та ясність мислення, а крім того, дозволить вам довго насолоджуватись напоєм, адже чаю можна випити більше, ніж кави, без негативних наслідків.

side-view-of-cup-of-tea-with-cinnamon-white-cherries-and-sweet-waffles-with-raspberries-on-a-white-surface_141793-17924.jpg

Вміст кофеїну у різних видах кави

В більшості кавових сортів вміст кофеїну становить від 1% до 2,7%. Частка кофеїну у вашій чашці залежить від різних факторів: сорту та регіону вирощування кави, виду напою та способу приготування. Наприклад, еспресо з кавомашини виходить міцнішим, ніж зварений з меленого зерна.

З розчинною кавою справа зовсім інакша. Щоб виготовити її, кавові зерна багато разів обробляються і більша частина кофеїну просто руйнується. Тому, щоб збалансувати напій, у розчинну каву додають алкалоїд синтетичного походження. Загалом у чайній ложці розчинної кави може міститися від 20 до 50 мг кофеїну. Виходячи з цього, ви легко можете регулювати свою добову норму, коли готуєте розчинний напій.

Вміст кофеїну в чаї: основні особливості

Знаючи, в якому чаї більше кофеїну, ви зможете коригувати свою норму вживання напоїв на день. В середньому, одна чашка зеленого чаю містить від 50 до 80 мг кофеїну, а в чорному чаї його вміст на 20–30% менший. Річ у тім, що чорний чай проходить більше циклів обробки, тому в ньому зберігається менше початкових компонентів. Однак, вміст кофеїну може залежати ще й від конкретного сорту чайного листу.

Цікаво, що чорний цейлонський чай вважається дуже міцним, проте в ньому менше кофеїну, ніж у значно м’якших китайських чаях. Молоде чайне листя містить більше кофеїну, ніж старе: у деяких випадках різниця складає до 20%. Крім того, вміст кофеїну залежить від розташування листків на кущі — чим вище ростуть листочки, тим міцніший вийде з них чай. Нижні листочки використовують для виготовлення чаїв без алкалоїду.

a-glass-teapot-with-wooden-bowls-of-loose-teas_114579-38595.jpg

Щоб отримати напій з високим вмістом кофеїну, рекомендується заварювати зелений чай окропом, оскільки використання менш гарячої води не зможе «добути» його з чайного листу у великій кількості.

Що ж вибрати?

Не так вже й важливо, де більше кофеїну — в чаї чи каві, якщо ви вживаєте обидва напої помірно та не маєте особливих протипоказань. Проте людям, які схильні до безсоння, тривожності та панічних атак, краще вибрати зелений чай замість кави, та й то, у невеликих кількостях. Вживання чаю створює менший ризик кофеїнової залежності та не перевантажує нервову систему. До того ж ви завжди можете регулювати міцність заварки.

Проте у випадках, коли потрібен терміновий заряд енергії для підвищення концентрації, уваги та працездатності, кава краще впорається з цим завданням, ніж чай.