Дедалі більше сучасних компаній підтримують глобальний екологічний тренд, намагаючись знижувати негативний вплив на навколишнє середовище. Один із найпростіших і найдоступніших для кожного офісу способів — це використання біорозкладного посуду. Таке рішення допомагає піклуватися про екологію і демонструє відповідальність компанії перед суспільством.
Біорозкладний посуд, виготовлений з натуральних матеріалів, є більш екологічною альтернативою пластиковим виробам, оскільки розкладається лише за кілька місяців природним шляхом і за правильних умов утилізації не залишає після себе токсичних речовин у воді чи ґрунті.
Проблема пластикового одноразового посуду в офісах
Щорічно величезну кількість посуду із пластику викидають після одноразового використання. Для його розкладання необхідні сотні років, протягом яких він шкодить ґрунту, воді, тваринам і рослинам. Навіть сортування пластикових відходів — не гарантія їхньої ефективної утилізації, оскільки переробка пластику дуже енергоємна. Таким чином, офіси стають вагомим джерелом забруднення довкілля, особливо великі компанії з численними співробітниками.
Біорозкладні матеріали для виробництва еко-посуду
Еко-посуд можна виготовляти з різних матеріалів, включно з бамбуком, целюлозою, деревними волокнами, крохмалем, кукурудзою та іншими. Розкладаючись, такі матеріали не шкодять навколишньому середовищу і не потребують великих енерговитрат.
Ще одна перевага еко-посуду, виготовленого з натуральних матеріалів, — відсутність шкідливих хімічних речовин, завдяки чому він є більш безпечним для екології та здоров'я людини.
Для створення еко-посуду часто застосовують такі матеріали:
1. Крохмаль — добувається з картоплі, пшениці або кукурудзи для виготовлення біорозкладного полімерного матеріалу.
2. Целюлоза — добувається з клітин деревини та інших рослинних джерел.
3. Бамбук — натуральний матеріал, який швидко зростає і широко використовується для виробництва посуду.
4. Кукурудзяні волокна — після переробки кукурудзи залишаються відходи, які можна використовувати для створення еко-посуду.
5. Деревні волокна — цей матеріал отримують із різних порід деревини, використовуючи, зокрема, і для виробництва еко-посуду.
Якими перевагами володіє еко-матеріал?
Для виробництва еко-посуду сьогодні широко використовується кукурудзяний крохмаль. З нього виготовляють біополімерну плівку, яку потім застосовують для виробництва посуду. Підвищити міцність готових виробів дають змогу спеціальні рослинні добавки. У результаті виходить посуд, зовні схожий на пластиковий. Світлий бежевий відтінок підкреслює натуральність і екологічність таких виробів.
Основна перевага посуду з цього матеріалу полягає в тому, що при дотриманні правил утилізації за 5-6 місяців він повністю розкладається і не потребує переробки. Крім того, варто відзначити такі переваги еко-посуду:
З біорозкладних матеріалів виготовляють найрізноманітніший одноразовий посуд — стаканчики, контейнери, тарілки, виделки, ложки та ножики. Ці вироби не тільки екологічні, а й мають стильний привабливий вигляд — їх можна спокійно використовувати як для повсякденного застосування, так і для особливих офісних заходів.
Еко-посуд може коштувати дорожче, ніж пластиковий, але зате він знижує екологічний слід компанії без впровадження дорогих технологій. У процесі виготовлення та утилізації біоматеріалів виділяється набагато менше CO₂, ніж під час виробництва та переробки пластику.
Використання біопосуду допомагає створити репутацію екологічно відповідальної компанії, яка піклується про навколишнє середовище і майбутнє людства. Це зміцнює довіру клієнтів і збільшує їхню лояльність.
Як компанії перейти на еко-посуд?
Впровадження біорозкладного посуду в офісі не становить особливих складнощів і передбачає такі етапи:
1. Аудит використання одноразового посуду. Необхідно визначити, скільки пластикового посуду співробітники витрачають на день або тиждень.
2. Вивчення ринку постачальників. Потрібно вибрати відповідний бренд, який надає сертифікати якості та екологічності, а також інфор.
3. Тестування. Впровадьте еко-посуд в одній офісній зоні, наприклад, біля кулера або кавомашини.
4. Інформування співробітників. Розкажіть про перехід на екологічний посуд шляхом розсилок, плакатів або особисто.
5. Збір зворотного зв'язку. Дізнайтеся у співробітників їхні враження від еко-посуду, а також їхні думки з приводу поліпшення процесу.
6. Остаточний перехід на біопосуд. Замовте посуд для всього офісу в потрібній кількості та контролюйте своєчасне поповнення запасу.
Продумайте правильну утилізацію — встановіть в офісі спеціальні контейнери, налагодьте співпрацю із сервісом з переробки органічних виробів.