Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Біорозкладний посуд для офісу: чому це важливо

19 Серпня 2025

Дедалі більше сучасних компаній підтримують глобальний екологічний тренд, намагаючись знижувати негативний вплив на навколишнє середовище. Один із найпростіших і найдоступніших для кожного офісу способів — це використання біорозкладного посуду. Таке рішення допомагає піклуватися про екологію і демонструє відповідальність компанії перед суспільством.

Біорозкладний посуд, виготовлений з натуральних матеріалів, є більш екологічною альтернативою пластиковим виробам, оскільки розкладається лише за кілька місяців природним шляхом і за правильних умов утилізації не залишає після себе токсичних речовин у воді чи ґрунті.

posuda-iz-kraft-bumagi-eco.jpg

Проблема пластикового одноразового посуду в офісах

Одноразові стаканчики для кулерів, обіди в пластикових контейнерах, одноразові тарілки, ложки та виделки — пластиковий посуд широко поширений в офісному середовищі, що створює серйозні наслідки для екології.

Щорічно величезну кількість посуду із пластику викидають після одноразового використання. Для його розкладання необхідні сотні років, протягом яких він шкодить ґрунту, воді, тваринам і рослинам. Навіть сортування пластикових відходів — не гарантія їхньої ефективної утилізації, оскільки переробка пластику дуже енергоємна. Таким чином, офіси стають вагомим джерелом забруднення довкілля, особливо великі компанії з численними співробітниками.

Біорозкладні матеріали для виробництва еко-посуду

Еко-посуд можна виготовляти з різних матеріалів, включно з бамбуком, целюлозою, деревними волокнами, крохмалем, кукурудзою та іншими. Розкладаючись, такі матеріали не шкодять навколишньому середовищу і не потребують великих енерговитрат.

Ще одна перевага еко-посуду, виготовленого з натуральних матеріалів, — відсутність шкідливих хімічних речовин, завдяки чому він є більш безпечним для екології та здоров'я людини.

Для створення еко-посуду часто застосовують такі матеріали:

  1. Крохмаль — добувається з картоплі, пшениці або кукурудзи для виготовлення біорозкладного полімерного матеріалу.
  2. Целюлоза — добувається з клітин деревини та інших рослинних джерел.
  3. Бамбук — натуральний матеріал, який швидко зростає і широко використовується для виробництва посуду.
  4. Кукурудзяні волокна — після переробки кукурудзи залишаються відходи, які можна використовувати для створення еко-посуду.
  5. Деревні волокна — цей матеріал отримують із різних порід деревини, використовуючи, зокрема, і для виробництва еко-посуду.

nabor-mul-tasnyh-ockov-i-vilok.jpg

Якими перевагами володіє еко-матеріал?

Для виробництва еко-посуду сьогодні широко використовується кукурудзяний крохмаль. З нього виготовляють біополімерну плівку, яку потім застосовують для виробництва посуду. Підвищити міцність готових виробів дають змогу спеціальні рослинні добавки. У результаті виходить посуд, зовні схожий на пластиковий. Світлий бежевий відтінок підкреслює натуральність і екологічність таких виробів.

Основна перевага посуду з цього матеріалу полягає в тому, що при дотриманні правил утилізації за 5-6 місяців він повністю розкладається і не потребує переробки. Крім того, варто відзначити такі переваги еко-посуду:

  • не містить діоксинів, бісфенолу А та інших речовин, які шкодять здоров'ю;
  • вироби з еко-матеріалу витримують високі та низькі температури (від -20 до +120 градусів), тому підходять для зберігання продуктів у морозилці та розігрівання страв у мікрохвильовці;
  • у контейнерах із натурального матеріалу — кукурудзяного крохмалю продукти зберігаються довше, ніж у звичайних пластикових;
  • посуд із цього матеріалу не пропускає вологу і жировмісні речовини.
  • З біорозкладних матеріалів виготовляють найрізноманітніший одноразовий посуд — стаканчики, контейнери, тарілки, виделки, ложки та ножики. Ці вироби не тільки екологічні, а й мають стильний привабливий вигляд — їх можна спокійно використовувати як для повсякденного застосування, так і для особливих офісних заходів.

    rasstanovka-raznoi-odnorazovoi-ili-ekologiceski-cistoi-posudy.jpg

    Еко-посуд може коштувати дорожче, ніж пластиковий, але зате він знижує екологічний слід компанії без впровадження дорогих технологій. У процесі виготовлення та утилізації біоматеріалів виділяється набагато менше CO₂, ніж під час виробництва та переробки пластику.

    Використання біопосуду допомагає створити репутацію екологічно відповідальної компанії, яка піклується про навколишнє середовище і майбутнє людства. Це зміцнює довіру клієнтів і збільшує їхню лояльність.

    Як компанії перейти на еко-посуд?

    Впровадження біорозкладного посуду в офісі не становить особливих складнощів і передбачає такі етапи:

    1. Аудит використання одноразового посуду. Необхідно визначити, скільки пластикового посуду співробітники витрачають на день або тиждень.
    2. Вивчення ринку постачальників. Потрібно вибрати відповідний бренд, який надає сертифікати якості та екологічності, а також інфор.
    3. Тестування. Впровадьте еко-посуд в одній офісній зоні, наприклад, біля кулера або кавомашини.
    4. Інформування співробітників. Розкажіть про перехід на екологічний посуд шляхом розсилок, плакатів або особисто.
    5. Збір зворотного зв'язку. Дізнайтеся у співробітників їхні враження від еко-посуду, а також їхні думки з приводу поліпшення процесу.
    6. Остаточний перехід на біопосуд. Замовте посуд для всього офісу в потрібній кількості та контролюйте своєчасне поповнення запасу.

    Продумайте правильну утилізацію — встановіть в офісі спеціальні контейнери, налагодьте співпрацю із сервісом з переробки органічних виробів.