Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Арабіка та робуста: в чому різниця?

31 Серпня 2023

Справжні поціновувачі кави залюбки вивчають відмінності між сортами кавового зерна, особливості різних смаків та рецепти приготування напоїв. Про арабіку та робусту сьогодні чули практично всі, проте не кожен знає, чим вони відрізняються.

Давайте розглянемо, чим є арабіка і робуста — відмінність між ними доволі значна, тому її варто знати та враховувати при виборі кави.

coffee-beans-on-spoon-on-ground-coffee-closeup_1220-6144.jpg

Два найпопулярніші сорти та їх особливості

Найпопулярнішим сортом кави вважається арабіка, яка займає близько 70% сучасного ринку, а вже на другому місті розташувалася робуста. Основна різниця між арабікою і робустою полягає у вмісті кофеїну, цукру та ефірних олій.

В арабіці значно менше кофеїну, ніж у робусті, а цукру та ефірних олій — більше. Для неї характерний м’який збалансований смак — солодкуватий із кислинкою. Завдяки високому вмісту ефірних олій кавові напої з арабіки мають неперевершений яскравий аромат. Цікаво, що коста-риканська арабіка має присмак ожини та винограду, колумбійська — нотки цитрусів, ефіопська — пряні та квіткові акорди.

У робусті міститься більше кофеїну та дубильних речовин, через що напій має виражену гіркоту та сильний стимулювальний ефект. Оскільки зерна цього сорту мають високу щільність, готова кава відрізняється стійкою кремовою пінкою.

Як відрізняються смаки

Шанувальники кави можуть розрізняти сорти на смак: у випадку з робустою та арабікою це доволі нескладно.

Високий вміст цукру та ліпідів надає напоям з арабіки м’якого солодкуватого смаку з кислинкою. В залежності від умов вирощування зерна можуть мати горіховий, ягідний або цитрусовий присмак.

У робусті міститься багато кофеїну і значно менше цукрів та ліпідів, ніж у арабіці. Готовий напій виходить міцним та стимулюючим, чудово бадьорить, але має виражену гіркоту з терпким присмаком. У процесі обсмажування кава стає менш гіркою та терпкою, але фруктових, ягідних чи горіхових нот у ній не з’являється.

Крім того, смак кави може залежати від правильності та ретельності догляду за плантацією. Зазвичай арабіці потрібен більш пильний та сумлінний догляд, ніж робусті, але загалом дбати треба про кожен із цих сортів. Буває що робуста, за якою правильно доглядали, виходить смачнішою за арабіку, яка росла без дбайливого догляду.

cup-of-coffee-with-a-pile-of-coffee-beans_1112-438.jpg

Розчинна кава виготовляється переважно з робусти дешевих, не надто якісних видів. Якщо для розчинної кави використовуються першокласні сорти, її вартість значно зростає.

Питання ціни: чому арабіка дорожча

Висока вартість арабіки обумовлена не тільки вишуканим смаком, але й доволі складним вирощуванням кавових дерев. Робуста коштує дешевше, але це не значить, що з неї виходять напої низької якості, просто у них свої особливості смаків.

Робуста і арабіка, різниця між якими досить значна, разом дають гармонійне збалансоване поєднання. До того ж поєднуючи їх у різних пропорціях, виробники створюють широку палітру смаків та тішать любителів кави цікавими новинками.

Взагалі, експерти вважають, що поганих видів кавового зерна не існує, але трапляється таке зерно, про яке неналежно дбали під час вирощування й обробки.

Скільки міститься кофеїну в арабіці і робусті

В сортах високогірної арабіки міститься менш як 1% кофеїну, в той час як робуста має цілих 2,7%. З одного боку, завдяки високому вмісту кофеїну кава краще бадьорить, заряджає енергією, стимулює розумову та фізичну діяльність, але є важливий нюанс.

Річ у тім, що коли йдеться про споживання кофеїну, кількісний ефект не переходить у якісний. Так, одноразове споживання його великої дози наш організм сприймає на кшталт отруєння, тобто намагається одразу вивести надлишок речовини шляхом вироблення гормону стресу — кортизолу. Крім того, з’являються такі неприємні ефекти, як в’ялість та сонливість, втома, пітливість, тремтіння кінцівок тощо. Погодьтеся, що заварюючи собі чашечку кави, ми сподіваємось на дещо інший результат.

Потрапляючи в організм у невеликій кількості, кофеїн стимулює вироблення гормону радості — серотоніну. І саме стільки кофеїну міститься у зернах арабіки — до 1%. Тому після чашечки кави поліпшується настрій, відчувається бадьорість та прилив енергії, покращується самопочуття та працездатність.

cup-of-coffee-with-coffee-crema-and-coffee-beans-a-pastel-peach-color-background-creative-layout-breakfast-concept-top-view-flat-lay_166373-1918.jpg

Як відрізнити: арабіка або робуста?

Дерева арабіки та робусти вирощуються у різних місцевостях, а їхні зерна дещо відрізняються за формою та відтінком.

Плантації арабіки розташовуються високо над рівнем моря — 900–2000 м. Зернятка виростають до 7–8 мм у довжину, мають довгасту форму, гладеньку поверхню та характерну виїмку, яка нагадує літеру S.

Дерева робусти вирощуються не вище 600 м над рівнем моря, а більшість плантацій розташовуються в індійських, індонезійських та африканських тропіках, а також у Шрі-Ланці. Для зерен характерна більш округла форма, довжина до 5 мм, світло-коричневі та зеленуваті відтінки.

Тепер ви знаєте, чим відрізняється арабіка від робусти, та можете зробити правильний вибір, купуючи каву.