Київ
за тарифом оператора
безкоштовна лінія
Увійти
Швидке замовлення
basket
0

Осмотична вода vs звичайна: яка різниця?

3 Грудня 2024

Якісна чиста вода без шкідливих домішок є обов’язковою умовою життя та здоров’я людини. Оскільки більшість природних водойм сьогодні забруднена, для пиття оптимально підходить осмотична вода — очищена за допомогою системи мембранних фільтрів. Така система очищення називається зворотним осмосом. Вона позбавляє воду будь-яких домішок і робить повністю безпечною для вживання.

glass-water-ai-generated.jpg

Що таке осмотична вода?

Зворотним осмосом називають процес очищення, при якому вода проходить крізь спеціальну мембрану, потрапляючи з висококонцентрованого розчину в менш концентрований. Особлива структура пропускає лише чисту воду, затримуючи домішки, які в ній містяться.

Даний метод дозволяє позбутися будь-яких домішок, в тому числі бруд, солі, мікроби, віруси, бактерії тощо. Мембрана затримує найменші частинки, тому вода на виході стає дистильованою. Воду, отриману після процедури зворотного осмосу, можна мінералізувати або використовувати як дистилят, що особливо актуально в промисловості.

Принцип дії зворотного осмосу

Принцип даного методу полягає в тому, що вода пропускається крізь мембрану під тиском з висококонцентрованого розчину до менш концентрованого.

Звичайний природний осмос передбачає рух води крізь мембрану з розчину малої концентрації до розчину з високою концентрацією. Відповідно зворотний осмос здійснюється у протилежному напрямку — в цьому й полягає різниця. Завдяки даному процесу мембрана може затримувати найрізноманітніші домішки — від частинок бруду до найменших мікроорганізмів.

Як відбувається осмотичне очищення?

Можна виділити наступні етапи очищення води за системою зворотного осмосу:

1. Попередня фільтрація. Воду пропускають через фільтри, які затримують великі часточки бруду, у тому числі піщинки та хлор.

2. Проходження через мембрану. Під дією тиску вода проходить крізь напівпроникний фільтр — мембрану. У маленькі пори такого фільтра можуть проникати лише молекули води, а солі та інші домішки затримуються.

3. Розділення на два потоки. Відфільтрована вода розділяється на очищену, яку можна споживати, та концентровану, тобто відхід, який підлягає виведенню із системи.

4. Постфільтрація та мінералізація. Для покращення смаку та якості очищеної води часто використовується постфільтрація, а для надання їй необхідного мінерального складу — процес мінералізації.

Зворотний осмос — це ефективний процес очищення, який дозволяє видалити з води 99% різноманітних забруднень. Він широко використовується як у промисловості, так і в побутових фільтрах.

Переваги та користь води після зворотного осмосу

vodka-glass-with-ice-blue.jpg

Головна перевага — це ідеальне очищення водопровідної води від шкідливих домішок, в тому числі іржу, пісок, мул, віруси, бактерії, пестициди, феноли та хлор. Але чистота й безпечність — далеко не єдині переваги осмотичної води.

Використовуючи осмотичну воду для приготування страв та напоїв, можна впевнитись у їх відмінному смаку та приємному ароматі. Рідкі страви, чай, кава, компоти, лимонади — все виходить набагато смачнішим, якщо готується на якісній чистій воді.

Вода після зворотного осмосу не лише безпечна для організму людини, але й здатна позитивно впливати на стан здоров’я. Вона допомагає ефективно виводити з організму шлаки й токсини, розчиняє ниркові камені, виводить пісок із жовчного міхура та нирок. Вживаючи таку воду, ви не будете накопичувати нових шлаків у внутрішніх органах, оскільки всі шкідливі речовини затримуються напівпроникною мембраною фільтрів у процесі зворотного осмосу.

Звичайна вода та її основні особливості

Звичайною називають воду, яку добувають із природних джерел або отримують із водопроводу. Її більшість людей використовує для щоденного пиття, приготування їжі, підтримання гігієни, різних побутових потреб.

У звичайній воді у розчиненому вигляді містяться різні мінерали й органічні речовини, які визначають її склад і корисність, впливають на якість і смакові властивості. Крім того, звичайна вода містить різноманітні домішки, наприклад, хлор, важкі метали, бактерії тощо, надмір яких може робити її шкідливою.

Зазвичай після добування з природних джерел вода очищається тими чи іншими методами, проте не всі вони однаково ефективні. До того ж потрапляючи у водопровід зі старими трубами, вона знову може стати забрудненою.

stream-water-being-poured-into-jug.jpg

Осмотична вода vs звичайна вода: основні відмінності

Осмотична і звичайна вода різняться за своїм складом, а отже й за чистотою та якістю. Перша фільтрується в системі зворотного осмосу, внаслідок чого позбавляється майже всіх домішок (важких металів, нітратів, хлору, бактерій та інших) і стає дуже чистою. Друга — має різну якість залежно від джерела добування та району розташування, а також від стану водопровідних труб. Зазвичай у ній містяться природні мінеральні речовини, але можуть бути й шкідливі домішки, такі як хлор або хвороботворні бактерії.

Після процедури зворотного осмосу у воді майже не залишається мінералів, тому для надання їй максимальної корисності застосовується додаткова мінералізація. У звичайній воді мінерали присутні природним чином, але їх концентрація може бути різною — малою, нормальною або зависокою. Концентрація мінеральних речовин у звичайній воді впливає на її властивості та смак.

Якщо говорити про смакові якості, можна відзначити, що через відсутність будь-яких домішок вода після зворотного осмосу набуває повністю нейтрального смаку. Звичайна вода може мати різні смаки, що залежить від її складу, регіону походження, домішок тощо.

Отже, більш безпечною, чистою та якісною, а значить відповідною для пиття є осмотична вода, особливо в регіонах із забрудненими водоймами. Проте в ній відсутні мінеральні речовини, тому вона потребує додаткової мінералізації. У звичайній воді містяться мінеральні речовини, але також і шкідливі домішки, яких необхідно позбуватися.